به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

این توضیحات و عنوان از ویرایش قالب ، قابل تغییر است.

مکان تبلیغات شما

امکانات وب

پر مخاطب ها

    عضویت

    نام کاربري :
    رمز عبور :

    فروشگاه اینترنتی یا Cyber mall اولین بار در سال 1981 به صورت فروشنده به فروشنده راه اندازی شد ، فروشگاه های اینترنتی مجموعه ای از وب سایت های تجاری در اینترنتن که در حال حاضر هزاران مورد از این وب سایت ها موجودند. این فروشگاه ها بهترین جایگاه برای فروش آنلاین محصولات ماست. شاید با خودتون بگید با وجود مرکز خرید های متنوع در سرتاسر جهان چه احتیاجی به وب سایت های اینترنتی برای فروش داریم؟ جواب اینه که با توجه به مشغله های کاری و کمبود فرصت برای خرید حضوری ، تمایل مردم به خرید اینترنتی و آنلاین که راحت تره بیشتر شده و روز به روز  سایت مدیر برتر هم افزایش پیدا می کنه . حالا شما به عنوان صاحبان این نوع مشاغل و تجارت ها با راه اندازی اینگونه وب سایت ها هم مشتریان حضوری خودتون رو به خرید آنلاین تشویق کنید و هم به تعداد اونها اضافه کنید. یکی دیگه از مزایای این وب سایت ها اینه که شبانه روزی می تونید فروش داشته باشید حتی اگه در فروشگاهتون حضور نداشته باشید. سایت amazon و eBay از شناخته شده ترین  وب سایت ها در جهان هستن.

    از زمانی که طراحی وب سایت به عنوان یک تکنولوژی شناخته شد ؛ بیشترین انواع وب سایتی که ایجاد شده فروشگاه های اینترنتیه و لازمه نکاتی در طراحی وب سایت های فروشگاهی رعایت بشه.

    یکی از مهمترین نکاتی که در تجارت الکترونیک باید حواسمون بهش باشه اینه که تعریف درستی از محصول یا خدماتی که میخوایم آنلاین به فروش برسونیم در اختیار افراد قرار بدیم.

    وب سایت فروشگاه اینترنتی برای چه کسانی مناسب است؟

     

    این نوع سایت ها برای هر فردی با کسب و کار کوچک تا تجارت های بزرگ مناسبه ، حتی تونیم ببینیم که بعضی افراد فقط از طریق وب سایت های اینترنتی کارشون رو شروع کردن و بعدا اقدام به ساخت فروشگاه های مربوطه کردن.

    ظاهر این سایت ها بی شباهت به ویترین یک فروشگاه لوکس نیست ، به این صورت که در صفحه اصلی باید توضیحی کامل و جامع از محصولات و خدمات و گلچینی از بهترین اجناس در اختیار کاربر قرار بگیره. نحوه مدیریت این سایت ها هم باید راحت باشه که بتونیم انواع تغییرات رو اعمال کنیم مثل قیمت ها و موجودی انواع کالاها و اجناس جدید و …

    نکاتی که باید در نظر بگیریم :

    1- ساده و در عین حال زیبا باشه

    وب سایت ها برای کاربران طراحی می شن پس مهمه که از فضای ظاهری سایت خسته نشن و درعین حال بتونن در کمترین زمان بیشترین میزان از محصولات رو ببینن. شکل و شمایل وب سایت شما باید دقیقا مثل یک فروشگاه واقعی باشه ، طراحی سایت به اندازه ای مهم باشه که انگار قفسه ها رو می چینید و همچنین بعد از انتخاب محصولات و قرار گرفتن در سبد خرید از سمت مشتری یک صورت حساب برای پرداخت از طریق درگاه پرداخت اینترنتی در اختیارشون قرار بگیره.

     

    2- امکان خرید و فروش راحت

    مشتریان شما به صورت آنلاین خرید می کنه تا زمان کمتری رو از دست بده ، حالا اگه شما عملیات داد و ستد راحت و سریع نداشته باشید باعث نا امیدی و حذف مشتری بالقوه تجارتتون می شید. پس برای راحتی کاربران باید این امکان خرید و فروش ساده و سریع در وب سایت شما وجود داشته باشه.

     

    3- سازگاری با انواع تبلت و تلفن های همراه (responsive)

    الان دیگه نزدیک به 70٪ اینترنت گردی ها با اسمارت فون ها و تبلت ها انجام می شه که دلیلش هم مشخصه ؛ سهولت حمل و استفاده. پس وب سایتی که با این وسایل هوشمند سازگار باشه این مزیت رو برای ما داره که هر شخصی در هر زمان و هر نقطه ای از جهان بتونه به سایت ما دسترسی داشته باشه. این سازگاری به رتبه بندی وب سایت ما در موتورهای جستجو هم کمک می کنه.

     

    4- استفاده از نماد اعتماد الکترونیک

    با توجه به کلاهبرداری های فروشگاه های اینترنتی که تعدادشون هم کم نیست برای جلب اعتماد کاربران و مشتریان استفاده از این نماد مهم و ضروریه ، نماد اعتماد الکترونیک یک نشان دیجیتالی ست و از طرف وزارت صنعت و معدن به فروشگاه های اینترنتی ای که اصول مشخص شده در این وزارتخونه رو رعایت کرده باشن تعلق می گیره.

     

    5- توضیح کامل برای هر محصول

    در اینجا فروشنده ای وجود نداره که پاسخگوی سوال های مشتری درباره محصولات گوناگون باشه به همین دلیل حتماً تمام توضیحات مربوط به هر محصول رو به طور کامل در وب سایت بزارید.

    6- امکان مقایسه و جستجو محصولات

    امکاناتی نظیر جستجوی محصول مورد نظر ، مقایسه کالاهای مشابه با هم، نقد و بررسی و نظرهای خریداران در مورد کالاها ، فروش های ویژه روزانه و تخفیف های فصلی می تونه برای بازدیدکننده ها خیلی مهم و جالب توجه باشه.

    7- مجوز

    بیشتر از 90٪ از وب سایت های فروشگاهی موجود که در حال حاضر به فروش نجومی هم رسیدن هنوز مجوز ندارن ، شما هم برای شروع نیاز به مجوز ندارید و همون نماد اعتماد الکترونیک (گواهی نامه SSL) کافیه.

    8- از تصدیق نامه های مشتریان استفاده کنید

    در سایت می تونید قسمتی ایجاد کنید که مشتریان متن های تشکر و تمجید از محصولات یا خدمات شما رو قرار بدن ، نظرات مثبت خریدار ها روی افراد جدید و کاربرهاتون بیشتر از هر تبلیغی تاثیر داره.

    9- Landing Page یا صفحه فرود

    یکی از مهم ترین بخش های وب سایت های فروشگاهی Landing Page ها هستن ، به این معنی که وب سایت شما در ازای دریافت اطلاعات از کاربرانش مثل ایمیل یک سری هدایا در اختیارشون قرار می ده. این هدایا می تونه کوپن تخفیف ، کد های تخفیف ، محصولات موجود در فروشگاه ، فایل های صوتی یا تصویری و … باشه. این صفحه یک نوع تبادل اطلاعاته و اگر هدیه ای در قبال این اطلاعات بهشون تعلق نگیره ممکنه اصلا تمایلی به اینکه اطلاعاتی در اختیار شما قرار بدن نداشته باشن.

    شاید فکر کنید این که اطلاعات کاربر ها رو در اختیار داشته باشین به چه دردی می خوره و چرا باید براش هزینه کنید ؛ صفحه فرود به تنهایی کمکی به تجارت شما نمی کنه اما اگه با روش های دیگر بازاریابی اینترنتی ترکیب بشه خیلی مفیده مثلا با گرفتن ایمیل های کاربران و ترکیب شون با ایمیل مارکتینگ (ارسال ایمیل انبوه به کاربران و مشتریان قدیم و از تجارت خودتون لحظه به لحظه آگاهشون کنید ) به بهترین جواب در این نوع بازاریابی می رسید.

    چگونه فروشگاه اینترنتی بسازیم؟

    برای انجام این کار می تونید از CMS ها (سیستم های سایت ساز رایگان) مثل WordPress ، PrestaShop ، Joomla و … استفاده کنید که هزینه ای ندارن اما اگر مشکلی از لحاظ بودجه ندارین طراحی سایت رو به شرکتی که تو این زمینه تخصص داره بسپارید و بعد فقط سایت رو خودتون مدیریت کنید.
    برای در نظر گرفتن امکانات وب سایت فروشگاهی خود حتما با متخصص طراحی وب مشورت نمایید. دارکوب از سال 81 تا کنون در زمینه طراحی سایت های اینترنتی فعالیت دارد و در این سال ها در حدود 2500 وب سایت طراحی نموده است که در حدود 500 وب سایت طراحی شده این شرکت فروشگاهی می باشند و تجربه فراوانی در امر طراحی سایت فروشگاهی دارد و می توانید به صورت رایگان جهت راه اندازی سایت فروشگاهی خود مشورت نمایید.

     

    نکات مهم برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی

     
    نکات مهم برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی

    اگر قصد راه اندازی فروشگاه اینترنتی و کسب و کار آنلاین را دارید قبل از طراحی فروشگاه آنلاین بهتر است این متن را خوب بخوانید احتمالا برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی موفق می تواند به شما کمک کند.

    اگر قصد راه اندازی یک فروشگاه آنلاین موفق برای کسب و کار خود را دارید ما به شما نکته های مهمی را خواهیم گفت که می تواند به شما کمک کند که شاید شرکت های طراحی سایت برای اینکه بتوانند پول بیشتری از شما بگیرند آنها را به شما نخواهند گفت شاید تا زمانی که شما در یک عمل انجام شده قرار گیرید بعد از آن شما به یک منبع درآمد خوب برای آنها تبدیل می شوید ما در اینجا سعی می کنیم مطالب مختلف را برای شما باز کنیم تا در بتوانید هم تیم فنی خود را بهتر انتخاب کنید و هم در زمان نوشتن قرارداد بدانید به چه چیزهایی باید دقت کنید؛ شاید در ابتدای خواندن این متن کمی خسته شوید و با خود بگویید من این موارد را می دانم اما از شما می خواهیم قبل از طراحی و راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود برای خواندن این متن 20 دقیقه وقت بگذارید چراکه خواندن این مقدمه برای درک موارد گفته شده در ادامه لازم است اما مطمئن باشید نکاتی را به شما خواهیم گفت که می تواند به شما در یک تصمیم گیری درست کمک کند، به یاد داشته باشید ما نه شرکت طراحی سایت هستیم و نه شرکت سئو و راه اندازی فروشگاه اینترنتی و کسب و کار شما نه ضرری برای ما دارد و نه سودی فقط سعی داریم نکات مهم برای راه اندازی فروشگاه انلاین را که ممکن است هرکسی به شما نگوید را در اینجا برای شما توضیح دهیم.

    امروزه با همه گیر شدن هر چه بیشتر اینترنت ما شاهد تغیرات بسیار بزرگی در زمینه های مختلف هستیم اما این تغییرات با سرعتی باور نکردنی در حال جلو رفتن می باشد سرعتی که تا به امروز بشر آن را تجربه نکرده بود، این تغییرات تحولات  بسیار زیادی در تمامی زمینه ها در دنیا به وجود آورده که اگر بخواهیم تنها به قسمت کوچکی از آن اشاره کنیم به وجود آمدن کسب و کارهای اینترنتی و تاثیر آن بر روی فرهنگ خرید مردم دنیا بوده است، که مزایای بی شمار آن هم برای خریدار و هم فروشنده باعث سرعت گرفتن بیشتر آن شده است به طوری که همه مشاغل امروزه به سمت آنلاین شدن در حال تغییر هستند از خرید کالاهای فیزیکی گرفته تا سفارش غذا، گرفتن تاکسی، دیدن فلیم و هر آنچه که به ذهن شما می رسد اما دلیل بزرگی که باعث شده این دسته از کسب و کارهای اینترنتی به سرعت گسترش پیدا کنند به دلیل مزایایی که برای هر دو طرف ایجاد می کند کسب و کارهای فیزیکی چون توان رقابت با آن را ندارند به ناچار در حال تغییر شکل و یا حذف شدن هستند اما در این میان ما قصد داریم نگاهی به فروشگاه های آنلاین داشته باشیم که امروزه با سرعتی باور نکردنی در حال زیاد شدن هستند و ممکن است شما نیز که در حال خواندن این مقاله هستید قصد راه اندازی یک کسب و کار آنلاین برای خود هستید تا بتوانید محصولات و یا خدمات خود را در آن عرضه کنید توجه داشته باشید از صدها سایت فروشگاهی که روزانه فقط در کشور ما راه اندازی می شود شاید یکی از آنها بتواند موفق شود و به سود دهی برسد پس مطمئنا مشکلات خاص خود را دارد که اگر با آنها آشنا نباشید و راه حلی برای آنها نداشته باشید شما نیز نمی توانید به موفقیت دست پیدا کنید.

    مزایای این نوع کسب و کار برای فروشنده

     پربیننده ترین
    • قیمت دلار

    • ثبت نام خودرو سایپا (۹۹/۷/۲۳)

    • ثبت نام سایپا/ زمان قرعه‌کشی

    • ثبت نام سایپا ادامه دارد +لینک

    • ثبت نام ایران خودرو +لینک ثبت نام

    همان طور که اشاره کردیم یک فروشگاه اینترنتی می تواند مزایای بی شماری برای فروشندگان داشته باشد به همین خاطر هم امروزه بسیاری از افراد به دنبال راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی برای فروش کالاهای خود هستند چراکه شما با داشتن یک فروشگاه آنلاین دیگر محدودیت مکانی و زمانی نخواهید داشت یعنی خریداران محصول شما در هر جای کشور و یا دنیا که باشند به راحتی می توانند شمارا پیدا کنند و مهم تر از آن اینکه زمان نیز اهمیتی ندارد چراکه شما می توانید 24 ساعته در دسترس مشتریان خود باشید و به آنها سرویس دهی کنید، از طرف دیگر شما هیچ محدودیتی در فضا برای قرار دادن محصولات خود ندارید و هر آنچه که بخواهید را می توانید برای مشتریان در فروشگاه خود قرار دهید و از همه مهم تر اینکه هزینه های شما در مقایسه با یک فروشگاه فیزیکی بسیار کمتر خواهد بود که می تواند برای کاهش قیمت و رقابتی تر به شما کمک کند این موارد تنها قسمتی از مزایای آن برای صاحب کسب کار محسوب می شود.

    مزایای این نوع کسب و کار برای خریدار

    می توان گفت یک فروشگاه اینترنتی مزایای بی شماری برای خریداران نیز دارا می باشد اول از همه در اینجا نیز هیچ محدودیت مکانی و زمانی برای مشتری وجود ندارد به همین خاطر مشتری می تواند در هرجایی که باشد تنها با یک سرچ ساده محصول مورد نظر خود را در صدها و حتی هزاران سایت پیدا کند و با صرف کمترین زمان محصول مورد نظر خود را در برندها و مدل های مختلف مورد بررسی قرار دهد و آنها را با یکدیگر مقایسه کند تا بتواند بهترین آن را ازنظر قیمت و خدمات انتخاب کند، در اینجا به دلیل اینکه فروشگاه های آنلاین هزینه کمتری به نسبت فروشگاه های فیزیکی دارند مشتری نیز می توانند محصول خود را با قیمت بسیار مناسب تر تهیه کنند؛ دقیقا بخاطر همین مزایای بی شمار است که خرید و فروش های آنلاین به سرعت در حال افزایش است.

    فروشگاه های اینترنتی به چه سمتی می روند

    همان طور که گفتیم خرید و فروش اینترنتی می تواند مزایای بی شماری برای هر دو طرف داشته باشد به همین دلیل نیز در سال های اخیر کسب و کارهای آنلاین از فروشگاه های فیزیکی پیشه گرفته اند، بسیاری از افراد نیز به خاطر اینکه از این بازار عقب نمانند و بتوانند سهمی از این بازار بزرگ برای خود کسب کنند اقدام به راه اندازی یک سایت برای کسب و کار خود می کنند و هیمن موضوع باعث ایجاد رقابتی بسیار سنگین شده است به همین خاطر بسیاری از افراد به دلایل مختلفی نمی توانند در این بازار رقابت کنند و کنار می روند، امروزه بیشتر سایت ها به سمت تخصصی شدن به پیش می روند تا بتوانند با تمرکز بر روی یک برند و یا محصول آن را با بهترین قیمت و خدمات به مشتریان خود ارائه کنند تا از رقبای خود پیشه بگیرند، در اینجا اگر بخواهیم از یک فروشگاه تخصصی نام ببریم که توانسته با رعایت موارد مختلف در زمینه کاری خود به موفقیت دست پیدا کند می توانیم به فروشگاه اینترنتی 20 بخر نمایندگی لوازم خانگی بوش اشاره کنیم که یک فروشگاه کاملا تخصصی در زمینه لوازم خانگی محسوب می شود اگر شما وارد این فروشگاه شوید تنها چند برند مطرح را مشاهد می کنید که هر محصول دارای عکس، فیلم، جدول مشخصات فنی و توضیحات کامل آن محصول می باشد اما چیزی که در این فروشگاه جالب است چیدمان و ساختار فنی آن است و آن طور که به نظر می رسد خود را برای رقابتی سنگین آماده می کند از مزیت هایی که این فروشگاه تخصصی دارد این است که خریدار خیلی بهتر می تواند محصول مورد نظر خود را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهد از طرف دیگر چون چنین سایت هایی مانند 20 بخر در یک زمینه تخصصی فعالیت می کنند می توانند مشاوه تخصصی به صورت تلفنی و یا آنلاین به مشتریان خود ارائه کنند تا بتوانند با مشاوه های تخصصی به مشتریان خود برای انتخابی بهتر کمک کنند و چون این دسته از فروشگاه ها وسعت کمتری ازنظر محصول و یا برند دارند می توانند محصولات خود را با خدماتی بهتر و قیمت بسیار مناسب تر در اختیار مشتریان خود قرار دهند. در ادامه به شما پیشنهاد می کنیم حتما نگاهی به فروشگاه 20 بخربزنید و سعی کنید به صفحات مختلف آن نگاهی داشته باشید و بعد برگردید و با هم ادامه دهیم

    احتمالا برای شما سولات بسیاری به وجود آمده چراکه این سایت از نظر ظاهر خیلی معمولی به نظر می رسد، در اینجا فقط به دو نکته کوچک اشاره می کنیم و سپس در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت، توجه داشته باشید که موارد فنی بسیار مهم تر از ظاهر سایت است amazon زشت ترین و در این حال موفق ترین فروشگاه اینترنتی دنیا و یا سایت دیوار یکی از زشت ترین سایت های ایران اما موفق ترین در حوضه کاری خود پس ایده، موارد فنی و استراتژیک مهم ترین عواملی هستند که شما را به موفقیت نزدیک می کند، اما اگر برنامه ریزی و استراتژیک خوبی برای کار نداشته باشید در اوج شکست خواهید خورد اگر در بالا دقت کرده باشید گفتیم فروشگاه اینترنتی 20 بخر به نظر می رسد خود را برای رقابتی سنگین آماده می کند، دقت داشته باشید هر چه جلوتر بروید و به موفقیت نزدیک تر شوید رقبای شما نیز قدرتمند تر خواهند بود و اگر توان مقابله با آنها را نداشته باشید با یک حمله کوچک شما را نابود خواهند کرد پس باید محکم و به آرامی حرکت کنید و برای اهداف خود برنامه ریزی دقیقی داشته باشید.

    فف

    اشتباه بزرگ در فروشگاه های اینترنتی

    همان طور که بر کسی پوشیده نیست فروشگاه اینترنتی دیجی کالا به عنوان موفق ترین و بزرگترین فروشگاه آنلاین در ایران و خاورمیانه می باشد که توانسته سهم بزرگی از فروش آنلاین را به خود اختصاص دهد اما حال که سخن از آن شد باید بگوییم این فروشگاه سهم بزرگی در فرهنگ خرید آنلاین در کشور ما دارد، این فروشگاه امروزه به قدری بزرگ است که به جرئت می توان گفت چیزی نیست که به ذهن شما بیاید و نتوانید آن را در این سایت پیدا کنید متاسفانه بسیاری از افراد در رویای اینکه بتوانند سایتی مانند دیجی کالا داشته باشند وارد این بازار شده و سعی می کنند سایتی مانند آن را طراحی کنند و محصولات بی شماری را در سایت خود قرار می دهند بدون آنکه متوجه این باشند که این محصولات از کجا و با چه قیمتی قرار است تامین شود، فقط شروع به اضافه کردن محصول در سایت می کنند و چون نمی توانند با سایت های بزرگ و یا تخصصی رقابت کنند خیلی زود حذف می شوند، اما بسیاری از این افراد نیز تصور می کنند می توانند مانند دیجی کالا به یک مارکت پلیس بزرگ تبدیل شوند تا با دادن پنل به فروشنگان مختلف بتوانند کالاهای خود را تامین کنند اما کدام فروشنده بزرگ راضی می شود کالای خود را در سایت شما قرار دهد فروشگاهی که نه شناخته شده است و نه فروشی دارد چگونه می توانید آنها را قانع کنید که محصولات خود را با قیمت مناسب در فروشگاه شما قرار دهند؟ به یاد داشته باشید شما هیچ گاه نمی توانید خود را با فروشگاهی مانند دیجی کالا با این اعتبار و سرمایه مقایسه کنید پس بهتر است واقع بینانه به آن نگاه کنید.

    اما یکی دیگر از دلایلی که بسیاری از افراد در این کار شکست می خورند این است که اغلب این افراد به عنوان یک صاحب فروشگاه و یا حتی تاجر چون یک محصول را به قیمت دست اول در اختیار دارند تصور می کنند می توانند با راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی محصولات خود را به صورت مستقیم به مشتریان خود عرضه کنم چون کسی نمی تواند با من ازنظر قیمت رقابت کند اما غالبا بسیاری از این دسته از افراد بدون هیچ گونه اطلاعاتی وارد دنیای کسب و کار اینترنتی می شوند بدون آنکه چیزی در مورد آن بدانند اما این دسته نیز خیلی زود شکست می خورند و فقط سرمایه خود را از دست خواهند داد اما اگر دلیل آن را خیلی خلاصه بخواهیم به شما بگوییم این است که فقط کافی است یک لحظه خود را جای مشتری قرار دهید که به دنبال خرید یک محصول است، در اینجا شما مطمئنا به عنوان یک خریدار محصول خود را در اینترنت سرچ می کنید وهمانطور که می دانید گوگل در هر صفحه 10 فروشگاه را به شما معرفی می کند شما به عنوان یک خریدار چند تا از این فروشگاه ها را بررسی می کنید؟ سایت شما در نتایج گوگل در کدام صفحه قرار می گیرید؟ پس شانسی برای دیده شدن ندارید و زمانی که دیده نشوید نمی توانید محصول خود را به فروش برسانید.

     بسیاری از افراد در اینجا می گویند که ما برای این کار می توانیم از بهترین شرکت برای طراحی فروشگاه اینترنتی خود استفاده می کنیم اما درجواب این افراد بازهم به طور خلاصه می گوییم که شما برای داشتن یک فروشگاه اینترنتی موفق به چندین گروه مختلف احتیاج خواهید داشت که طراحی سایت کوچک‌ترین آن بشمار می رود اگر شما به عنوان صاحب این کسب و کار دانش کافی برای این کار نداشته باشید چطور می خواهید گروه های خود را انتخاب کنید و مهم تر از آن چطور می توانید یک استراتژیک برای کار خود طراحی کنید و آنها را با یکدیگر هماهنگ کنید پس به شما پیشنهاد می کنیم اگر علم و دید لازم برای این کار را ندارید وارد این بازی خطرناک نشوید چون به‌ جز اینکه سرمایه خود را از دست دهید چیزی به دست نمی آورید پس بهتر است قبل از هر تصمیمی از هر نظر خوب به آن فکر کنید و بعد شروع کنید.

    اگر همچنان به تصمیم خود برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی مصمم هستید خوشحال هستیم اما برای اینکه در کار خود شکست نخورید و بتوانید یک کسب و کار موفق نسبت به سرمایه خود داشته باشید پس بهتر است با برنامه ریزی درستی بر اساس واقعیت ها داشته باشد ما به شما برای نوشتن این برنامه کمک می کنیم.

    1. سرمایه خود را بر اساس واقعیت مشخص کنید که می خواهید آن را برای سایت خود هزینه کنید اما توجه داشته باشید که دفتر و وسایل دفتر مانند میز، کامپیوتر و غیره جزو سرمایه شما محسوب نمی شود و اگر این ها را ندارید مبلغ مورد نیاز برای خرید وسایل را مشخص کنید و از سرمایه ای که در حال حاضر دارید کم کنید و سرمایه ای که برای طراحی و نگهداری سایت می ماند را مشخص کنید.
    2. به یاد داشته باشید کاری که در آن قصد دارید وارد شوید یک کار بلند مدت و زمان بر است شما برای اینکه بتوانید سایت خود را به درآمد برسانید حداقل بین 1.5 تا 2 سال به زمان احتیاج دارید پس هزینه های خود را بابت اجاره، پول سرور، محتوا و سئو که در این مدت باید هزینه کنید را محاسبه کنید و کنار بگذارید، دقت داشته باشید که اگر می خواهید در این کار موفق باشید شما باید همه چیز را ماکسیموم حالت در نظر بگیرید بسیاری از افراد شاید می توانستند یک فروشگاه موفق داشته باشند اما به دلیل محاسبات اشتباه مجبور شده اند که کار خود را نیمه راه رها دقیقا زمانی که کار آن ها در حال به ثمر نشستن بود و اگر می توانستند 6 ماه بیشتر طاقت بیاورند شاید همه چیز برای آنها طوری دیگر رقم می خورد.
    3. بعد از آن حتما با افرادی که صاحب یک سایت و یا یک فروشگاه اینترنتی هستند و در این راه تجربه دارند را پیدا کنیدو با آنها مشورت کنید و از آنها بابت سختی های کار و هزینه هایی که دارند سوال کنید چراکه وقتی وارد این کار می شوید آنقدر موارد و هزینه های مختلف وجود دارد که فقط در طول کار با آنها آشنا می شوید به همین خاطر سعی کنید بابت سئو، محتوا، طراحی سایت از آنها سوال کنید تا با این موارد بیشتر آشنا شوید مواردی که می تواند در تصمیم گیری شما تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.
    4. حتما قبل از اینکه با شرکتی قرارداد بابت طراحی فروشگاه اینترنتی و یا کسب و کار خود ببندید با چند مشاور در این زمینه مشورت کنید که حتما برای شما هزینه بر نیز خواهد بود اما شما می توانید با استفاده از تجربیات و راهنمایی های مختلف از ضررهای جبران ناپذیر در آینده جلوگیری کنید سعی کنید تجربه را بخرید تا اینکه بابت به دست آوردن آن هزینه بیشتری پرداخت کنید.

    این حداقل مواردی است که باید به آنها توجه کنید و سعی کنید حداقل 6 ماه برای برنامه ریزی و تحقیقات خود وقت بگذارید مطمئن باشید این زمان جزو کار شماست و می تواند شمارا چند سال به جلو بیندازد و سعی کنید هیچ وقت گول حرف های طلائی را نخورید و همه چیز را با واقعیت بسنجید و قبل از قرارداد نوشتن با هر شرکتی با کسانی که سایت های آنها را به عنوان نمونه کار به شما معرفی می کنند صحبت کنید چراکه بسیاری از آنها نمونه کار واقعی آنها نیستند و یا بسیاری از آنها مشکلاتی زیادی در کار دارند سعی کنید مشکلات آن ها را بپرسید تا شما با آن مشکلات روبه رو نشوید، در آخر از شما می پرسم ازنظر شما چه سایتی موفق است و اصلا یک سایت خوب چه پارامترهایی باید داشته باشد باز به شما پیشنهاد می دهیم به سایت های موفق اما کوچک مانند «فروشگاه آنلاین 20 بخر» که در بالا به شما معرفی کردیم خوب دقت کنید اگر خواستید می توانید از لینکی که برای شما قرار داده شده است برای دیدن این سایت استفاده کنید به یاد داشته باشید که سایت های بزرگ مانند دیجی کالا و یا زنبیل الگوی خوبی برای شما محسوب نمی شود چراکه الگو برداری از آنها میلیاردها پول لازم دارد و شمارا به بی راهه می برند، به یاد داشته باشید که سایتی مانند دیجی کالا در سومین سال خود در اولین سرمایه گذاری 20 میلیون دلار در آن سرمایه گذاری شد این تنها اولین سرمایه ای بود که به آن تزریق شد شما می توانید نگاهی به تاریخ آن داشته باشید.  امیدواریم این متن توانسته باشد به شما برای راه اندازی فروشگاه انلاین و یا کسب و کار شما کمک کند.

    https://www.eghtesadonline.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-2/411113-%D9%86%DA%A9%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D9%87%D9%85-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%DB%8C%DA%A9-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA%DB%8C

     

    http://darkoob.co.ir/%D9%86%DA%A9%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D9%87%D9%85-%D8%AF%D8%B1-%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA/

    ali
    پنجشنبه 8 آبان 1399 - 13:15
    بازدید : 326

    بازاریابی با ایمیل تبلیغات مؤثری می‌باشد که هدف اصلی آن ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان است. با یک هدف مشخص، بازاریابی با ایمیل می‌تواند به‌طور مؤثر تجارت شما را پشتیبانی کرده و آن را با مقدار کمی بودجه راه اندازی کند.

    همان‌طور که اهداف تجاری می‌تواند با توجه به مدیر برتر  صنعت‌کاری و مشتریان شما بسیار متفاوت باشد، ما قصد داریم لیستی از مهم‌ترین استراتژی‌های ایمیل مارکتینگ را برای شما بازگو کنیم. در این مقاله 20 روش برای اینکه چطور تعداد مشترک‌ها یا Subscribers را افزایش دهید و چطور آن‌ها را حفظ کنید و همچنین چطور یک فرآیند تجارت با ایمیل موفق و پایدار داشته باشید را به شما گوشزد خواهیم کرد.

     

    1. نیازهای مشتریان خود را شناسایی کنید.

    به این موضوع پی ببرید که چه چیزی می‌تواند برای مشتریان شما با ارزش باشد، سپس اقدام به تولید محتوای مورد علاقه کارابرن کنید.


    2. صفحه‌ ای برای عضویت در خبرنامه فراهم کنید.

    یک صفحه عضویت در خبرنامه باید دارای تمامی ویژگی‌های لازم برای درک بهتر کاربران و ترغیب آن‌ها برای عضویت باشد. 


    3. از آزمایش‌های مرسوم A/B Testing استفاده کنید.

    از این آزمایش می‌توان برای فهمیدن اینکه کدام استاندارد ها برای اعضای لیست شما عملکرد بهتری داشته است استفاده کرد. استفاده از استایل های مختلف رنگ‌های مختلف و فونت‌های مختلف به شما این امکان را خواهد داد تا بازدیدکنندگان سایت خود را محک زده و متوجه شوید آن‌ها به چه فرم ثبت نامی علاقه نشان داده و آن را به دیگر فرم‌ها (ازلحاظ ظاهری) ترجیح می‌دهند.

    ایمیل مارکتینگ


    4. عضویت های قابل‌ مشاهده یا دردسترس.

    برای عضویت کاربران در خبرنامه، می‌بایست که فرم ثبت نام مربوط به اعضای لیست خبرنامه را درجایی مناسب و حتی بالاتر از خیلی بخش‌های دیگر قرار دهید. با این کار فرم مربوطه بیشتر در دید کاربران می‌باشد و درنتیجه احتمال عضویت آن‌ها بیشتر می‌شود.

     

    5. از روند ثبت‌نام و عضویت آسان استفاده کنید.

    سعی کنید فرآیند ثبت‌نام و اشتراک کاربران را تا می‌توانید ساده و سریع انجام دهید چون معمولاً کاربران حتی از غیر حرفه‌ای‌ ها گرفته تا حرفه‌ای‌ ها، علاقه‌ای برای صرف وقت به کنجکاوی در رابطه با فرم های عضویت خبرنامه‌ها و موارد مشابه ندارند. اگر برایتان سؤال پیش می‌آید که چگونه فرآیند ثبت نام کاربران را آسان‌تر کنیم باید خیلی ساده جواب بدهیم که تا می‌توانید مقدار فیلدهای فرم ثبت‌ نام را کاهش داده و فقط فیلد های ضروری را نگه دارید.
    این نکته را فراموش نکنید که شاید روند دشوار یک ثبت‌ نام و عضویت باعث شود کسی که قصد ثبت‌ نام داشته را منصرف کند و شاید روند آسان این ثبت‌ نام و عضویت باعث شود کسی که حتی هیچ میلی به عضو شدن در این سیستم نداشته را ترغیب به عضویت نماید.

     


    6. یکپارچه‌سازی و ادغام رسانه‌های اجتماعی.

    فرم عضویت در خبرنامه را با رسانه‌های اجتماعی خودتان ادغام کرده و آن‌ها را یکپارچه‌ سازی کنید. شما می‌توانید یک فرم عضویت در صفحه هواداران فیس‌بوک خود ایجاد کرده و یا اینکه بازدیدهای کسب‌شده توسط رسانه‌های اجتماعی خود را به سمت صفحات حاوی فرم عضویت هدایت کنید. گفتنی است هردوی این روش‌ها بسیار کارآمد خواهند بود، اما نکته اساسی این فرآیندها به اهدافی که شما برای مشتریان ایجاد می کنید بستگی دارد.


    7. خبرنامه‌هایتان را منتشر کنید.

    ایدۀ بسیار خوب دیگری که می توانید انجام دهید منتشر کردن مطالب قبلی سایت است که از طریق خبرنامه ارسال کرده اید. به عنوان مثال دوره آموزشی یا مطالب سریالی و یا مطالب آموزنده یا اخبار مهم خبرنامه‌ های قبلی خود را در بلاگ و یا صفحات شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته تا کاربران را با موضوعات و نوع محتوایی که قرار است در خبرنامه شما دریافت کنند آشنا کنید.


    8. ارسال ایمیل های خبرنامه را متوقف نکنید.

    ایمیل مارکتینگ، یک ابزار برای توانمند کردن و نزدیک کردن شما به ایجاد رابطه‌های بلندمدت با مشتریانتان می‌باشد. پس اگر می‌خواهید مشتریانتان به شما اعتماد بیشتری پیدا کنند باید فعالیت‌های مستمر خود را به‌ صورت پایدار و پی‌ درپی انجام دهید.

    بیشتر بخوانید: 3 دلیل که مردم ایمیل های شما را نادیده می گیرند؟


    9. به کاربران در مورد اخبارسایت و آموزش های کاربردی ایمیل ارسال کنید.

    یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های کاربران در مورد عضو شدن در سیستم‌های خبرنامه و اشتراک‌ها این است که آن‌ها نگران پر شدن فضای ایمیلشان با پیام‌های زیاد و خسته‌کننده شما هستند. لذا بهتر است این مورد را برای آن‌ها شفاف‌سازی کنید و به آن‌ها بگوئید که قرار نیست هرروز ایمیل‌هایی برای آن‌ها ارسال شود و فقط نکات مهم و با ارزش در اولویت هستند. با این کار می‌توانید ثابت کنید که شما یک اسپمر نیستید.


    10. یک سیاست حفظ حریم خصوصی (Privacy Policy) داشته باشید.

    حریم خصوصی نه‌ تنها در دنیای واقعی، بلکه در دنیای مجازی نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تقریباً تمام مردم، امنیت حریم خصوصی خود را یکی از مهم‌ ترین اولویت‌هایشان قرار می‌دهند. پس این خیلی ساده است که شما باید کاری کنید تا کاربران در ایمیل های شما احساس امنیت کنند. برای این کار بهتر است وضعیت سیاست حفظ حریم خصوصی در فعالیت و اقدامات خود را برای کاربران روشن کنید. برای این هم اجازه دهید آن‌ها بدانند که چرا شما به اطلاعات آن‌ها نیاز دارید و چگونه از این اطلاعات استفاده می‌کنید؟

    بیشتر بخوانید: بازاریابی با ایمیل دقیقا به چه معناست؟

     

    ایمیل مارکتینگ


    11. به زمان‌بندی‌ها توجه کنید.

    فرم عضویت در خبرنامه را در زمان مناسب به نمایش بگذارید. زمانی که یک کاربر از تجربه‌ای که در وب‌سایت شما داشته است راضی باشد، بی‌تردید شانس خیلی بیشتری در عضو شدن آن کاربر در خبرنامه وجود دارد. به عنوان مثال: کاربری که در سایت شما یک مقاله یا یک ویدئو مفید و آموزنده مشاهده کرده باشد، زمانی که با فرم عضویت در خبرنامه روبرو می شود احتمال عضویت بیشتری دارد.


    12. به قالب‌بندی ایمیل های خبرنامه‌ اهمیت دهید.

    ظاهر قالب ایمیل های شما یکی از بزرگ‌ ترین نکات اساسی در رابطه با آن‌هاست که شما باید روی آن تمرکز داشته باشید. از این بابت مطمئن شوید که این قالب‌ها نه‌ تنها جذاب بوده و از طراحی مناسبی برخوردارند، بلکه راحت و قابل‌ فهم هستند حتی قبل از این‌ که عکس‌های درون قالب باز شده باشند!


    13. در خبرنامه‌های خود از دکمه‌های اشتراک‌گذاری استفاده کنید.

    یکی دیگر از اقدامات مهم اضافه کردن دکمه‌های اشتراک‌گذاری در ایمیل ها می‌باشد. این دکمه‌ها باعث می‌شوند تا به خاطر نحوه آسان اشتراک‌گذاری با این روش، فرصت‌های بسیار بیشتر اشتراک‌گذاری مطلب شما ایجاد شود. دراین حالت اگر کاربری از محتوای مطلب شما لذت برده باشد و خواهان به اشتراک گذاشتن آن باشد می‌تواند این کار را درسریع‌ ترین حالت ممکن با کمک دکمه‌های اشتراک‌گذاری انجام دهد. اما اگر چنین دکمه‌هایی وجود نداشته باشند و حتی یک کاربر مایل به چنین کاری باشد، به خاطر دشوار بودن اشتراک‌گذاری به‌صورت دستی، احتمالاً منصرف خواهد شد.


    14. ویژگی Call to Action را به سایت خود اضافه کنید.

    از ویژگی Call to Action در وب‌سایت خود استفاده کنید. با استفاده از این قابلیت، یعنی اضافه کردن Call to Action به قسمت فوتر هر صفحه از سایت خود می‌توانید کاربرانتان را تشویق کنید تا آن مطلب را به اشتراک بگذارند. منظور از Call to Action دعوت کاربران به انجام کاری خاص می باشد، به عنوان مثال "ایمیل خود را در کادر پایین وارد کنید تا کتاب الکترونیکی رایگان 100 نکته مهم در سئو را برای شما ارسال کنیم" این یک Call to Action یا دعوت به اقدام می باشد. شما با استفاده از Call to Action ها می توانید نرخ تبدیل بازدیدکنندگان به اعضای سایت را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.


    15. موضوعات موردعلاقه کاربران را دسته‌ بندی کنید.

    سعی کنید از دسته‌های مختلف استفاده کنید و به کاربران امکان انتخاب موضوعات به‌ منظور دسترسی به محتوای مرتبط با درخواستشان بدهید. همچنین این دسته‌بندی را در بخش E-mail Campaigns یا همان فرآیندهای تجارتی ایمیل نیز به کار بگیرید. برای این کار می‌توانید از چندین لیست خبرنامه مختلف استفاده کنید.


    16. بر روی کیفیت محتوا تمرکز کنید.

    مطمئن شوید که همان محتوایی را ارائه می‌کنید که مرتبط با حوزه فعالیت شما و مورد علاقه ی کاربرانتان می باشد. به نظرات کاربران توجه کنید و بر اساس نیاز آنها مطالب اختصاصی تولید کنید و انتشار دهید، با انجام این کار قطعا برای کاربران تان ارزشمند تر و تاثیرگذار تر خواهید شد.
    نکتۀ مهم اینجاست که لازمه موفقیت در ایمیل مارکتینگ سعی و تلاش برای جذب هر چه بیشتر کاربر نیست، بلکه منوط به تلاش برای نگه داشتن و ایجاد یک ارتباط مؤثر با مشترکان فعلی می‌باشد.

    بیشتر بخوانید: 3 درس مهم که باید در تولید محتوا یاد بگیرید


    17. کتاب‌های الکترونیکی و کتاب‌های راهنما عرضه کنید.

    یکی از اقدامات مناسب برای افزایش نرخ تبدیل سایت و گرفتن ایمیل های بیشتر، پیشنهاد دریافت آدرس ایمیل‌ کاربران جهت ارسال لینک دانلود کتاب‌های الکترونیکی به ایمیل آنها می باشد. مردم همیشه از به دست آوردن اطلاعات حتی به‌ صورت جزئی رضایتمند خواهند شد، به‌ ویژه اگر این اطلاعات از یک سایت معتبر عرضه‌ شده باشد. پس احتمالاً دادن ایمیل در ازای دانلود این اطلاعات به‌ صورت رایگان برای کاربران معامله بسیار مناسبی خواهد بود.

    ایمیل مارکتینگ

    18. ایجاد رقابت کنید!

    اگر در سایت خود رقابتی برای حضور کاربران پیاده کنید، می‌توانید از طریق این روش به‌ راحتی به ایمیل‌های کاربران دست پیدا کنید. حتی با این کار می‌توانید بازدیدکننده‌های بیشتری جذب کنید. به عنوان مثال: برای کاربرانی که ایمیل خود را در بخش عضویت در خبرنامه سایت وارد می کنند و یا در سایت شما عضو می شوند، در همان لحظه اول یک سرویس ویژه یا کد تخفیف ارائه کنید. مثال دیگر در این زمینه برگزاری مسابقات معرفی کاربران جدید است که بسیار هم مورد استقبال قرار میگیرد. به کاربرانی که افراد بیشتری را با وب سایت شما آشنا کنند پاداش های فوق العاده بدهید. این مورد اکنون در شبکه اینستاگرام در ایران بسیار مرسوم شده است و در سایت نیز می تواند خیلی راحت اجرا شود.


    19. از عکس العمل کاربران استفاده کنید.

    اگر یکی از کاربران بعد از مدتی تصمیم گرفت تا خبرنامه شما را Unsubscribe (لغو اشتراک) کند یا به عبارتی از اشتراک در خبرنامه شما صرف‌نظر کرده باشد، سعی کنید هر جور که شده است علت این کار را جویا شوید تا متوجه شوید که اشکال کار شما در کجا بوده است.


    20. مشوق کاربران باشید.

    خیلی اوقات کاربران تنها با یک تشویق ساده، مجاب به انجام کارهایی می‌شوند. با تشویق کاربران به شکل و روش‌های مختلف می‌توانید جمع کثیری از این افراد را در سیستم خبرنامه خود عضو کنید.


    درنهایت، هیچ‌گاه فراموش نکنید که با کاربرانتان صادق باشید و در مقابل آن‌ها خلاقانه و با صبر برخورد کنید. رفتار و پشتیبانی‌های شما بی‌تردید یکی از نکاتی خواهد بود که باعث جذب کاربران به سمت شما می‌شود.

    بهترین روش افزایش فالوور اینستاگرام چیست؟

    ربات اینستاگرام / فالوور

    جذب و افزایش فالوور اینستاگرام به عنوان یکی از بهترین راه ها برای کسب درآمد و دیده شدن در اینستاگرام و شبکه های اجتماعی این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

    بسیاری از سایت های اینترنتی نیز از این خواسته پیج های اینستاگارم استفاده می کنند و با ترفند های مختلف برای فروش فالوور اینستاگرام به آنها خدمات رسانی می کنند.

    ساخت ربات اینستاگرام

    امروزه پیج های زیادی در اینستاگرام وجود دارند که با استفاده از ترفند های مختلف و یا راهکارهای این نوع سایت ها توانسته اند افزایش فالوور زیاد اینستاگرام داشته باشند.

    بسیاری از کسب و کارهای مشهور اینستاگرام هم با خرید فالوور اینستاگرام در ابتدا کار خود را شروع کرده اند و امروزه با تعداد زیاد مخاطب فعال و واقعی در اینستاگرام خود توانسته اند سود و کسب درآمد زیادی از اینستاگرام داشته باشند.

    افزایش فالوور اینستاگرام

    این یک واقعیت است که بسیاری از فالوور های اینستاگرام تنها با مشاهده تعداد فالوور یک پیج آن پیچ را فالو می کنند و درست یا غلط  داشتن تعداد فالوور زیاد به عنوان یک هویت برای یک پیج اینستاگرام شناخته می شود و اگر اثبات شود که فالوور واقعی این پیج زیاد است بسیاری از برند ها و کسب و کارها تبلیغات خود را به این نوع پیج ها ارائه می دهند.

    افزایش زیاد فالوور اینستاگرام از راه های زیادی امکان پذیر است که عمده ترین و شاید بهتر است بگوییم شناخته شده ترین این راه ها عبارتند از:

    1. جذب فالوور بصورت فعالیت زیاد و مستمر در اینستاگرام
    2. جذب فالوور با استفاده از تبلیغ پیج در سایر صفحات اینستاگرام و یا شبکه های اجتماعی دیگر
    3. جذب فالوور با استفاده از نرم افزارهای مختلف
    4. خرید فالوور اینستاگرام از سایت های مختلف
    5. استفاده از ربات اینستاگرام

    تردیدی نیست که برای افزایش فالوور پیج اینستاگرام ، هر کدام از ما ابتدا چالشی را داریم تحت عنوان اینکه بهترین راه افزایش فالوور اینستاگرا کدام است؟ این موضوع با بالا رفتن گزینه های افزایش فالوور اینستا پیچیده تر می شود.

    بصورت کلی و بر اساس تجربه می توان گفت بهترین روش افزایش فالوور اینستاگرام استفاده از ربات اینستاگرام است. هر چند این روش نسبت به برخی از روش ها ممکن است مزیت های کمتری داشته باشد اما در هر صورت این روش در مجموع بهترین روش است. چرا؟ در ادامه توضیح خواهیم داد.

    ربات اینستاگرام

    بهترین ربات اینستاگرام

    در واقع ربات یک نوع نرم افزار یا اتوماسیون و یا برنامه هوشمند است که به عنوان ربات همه کاره اینستاگرام شناخته می شود. ربات بصورت پیش فرض با اطلاعات و داده هایی که در اختیار می گیرد، فعالیت می کند. این ربات بر روی یک اکانت اینستاگرام قرار می گیرد و تمامی مدیریت پیج اینستاگرام را در دست می گیرد.

    با این توضیحات می توان گفت ربات اینستاگرام تمامی فعالیت های یک پیج را که نیاز به مدیریت دارد، انجام می دهد. موضوعاتی مانند فالو و آنفالو کردن، لایک کردن، پست گذاشتن ، کامنت نویسی و غیره تماما می تواند توسط ربات انجام شود.

    بصورت کلی یک ربات اینستاگرام فعالیت های زیر را انجام می دهد:

    • جذب فالوور بر اساس منظقه جغرافیایی دلخواه
    • افزایش فالوور با در نظر گرفتن پست ها، اکانت ها و پیج های مرجع و هشتگ ها
    • تعامل با فالوورهای مختلف پیج های تعریف شده در ربات
    • ردیابی و شناخت افراد علاقمند به موضوعات پیج شما و جذب آنها با ارسال دایرکت، پست و یا کامنت و لایک
    • در صورت نیاز ارسال پست بر اساس بازه های زمانی تعریف شده
    • در صورت تعریف و ارائه دسترسی امکان ارسال دایرکت های تبلیغاتی
    • ارائه آمارها و گزارشات دقیق و لحظه ای از پست ها و فعالیت های شما و فالوور پیج اینستاگرام شما
    • فالو کردن و آنفالو کردن بسیاری از کاربران اینستاگارم که به نوعی با شما مرتبط هستند.
    • امکان ایجاد فرصت برای دانلود فیلم ها و عکس های مختلف

    بیشتر بخوانید: خدمات ربات اینستاگرام چیست؟

    البته یک ربات اینستاگرام بسته به نوع نرم افزار و سروری که در اختیار دارد می تواند گزینه های زیادتری هم داشته باشد و یا برخی از فعالیت ها را انجام ندهد.

    چرا ربات اینستاگرام بهترین راه است؟

    بهترین ربات اینستاگرام

    تردیدی نیست که استفاده از روش فعالیت مستمر در اینستاگرام و یا استفاده از تبلیغات در سایر پیج ها می تواند به خوبی کار افزایش فالوور پیج ما را انجام دهد. اما اینکه گفته می شود ربات اینستا بهترین است به چه دلیل است؟

    برای بالا بردن فالوور اینستاگرام از طریق فعالیت مداوم در اینستاگرام هم به زمان زیادی نیاز دارید و هم به محتوای بسیار با کیفیت. در نهایت هم اول اینکه دسترسی به مخاطب هدف را نمی توانید به راحتی مدیریت کنید و دوم اینکه زمان بسیار زیادی برای جذب فالوور نیاز خواهید داشت.

    استفاده از تبلیغات هم با اینکه فالوور واقعی اینستاگرام برای ما به همراه دارد اما روش زود بازده نمی تواند باشد و به زمان زیادی نیاز دارد. ضمن اینکه هزینه بسیار بالایی برای تبلیغات در گوگل و یا سایر پیج ها باید پرداخت شود.

    در روش تبلیغات احتمال فالو شدن توسط فالوور غیر واقعی و یا سایر ربات ها زیاد است و ایجاد تعامل با مخاطبین کاری بسیار سخت و طاقت فرسا است.

    خرید فالوور اینستاگرام هر چند بسیار زود بازده است اما تردیدی نیست که عمدتا فالوور خریداری شده غیر فعال هستند یعنی از اکانت هایی تشکیل شده اند که معمولا فعالیتی ندارند. در این روش که روشی بسیار ارزان قیمت هم محسوب می شود شما می توانید در چند روز تعداد زیادی فالوور داشته باشید اما این فالوور ها هیچ نوع تعاملی با پیج شما ندارند و باعث افزایش و ارتقا پیج اینستاگرام نمی شوند.

    البته خرید فالوور ممکن است به لحاظ روانی تاثیر گذار باشد و عده ای را به عنوان فالوور جدید اینستاگرام که فالوور واقعی هم باشند جذ کند اما بصورت کلی نباید انتظار بالا رفتن رتبه پیج اینستاگرام را با این نوع فالوور ها داشت.

    اما ربات اینستاگرام با انجام تمامی فعالیت های مورد نظر برای جذب فالوور و افزایش تعداد فالوور اینستاگرام و هدف گذاری روی اکانت های فعال و واقعی اینستاگرام و شناخت و تعامل با حتی نوع فالوور ها و مسدود سازی ارسال پیام های نا مناسب و یا ارسال پیام های سایر ربات ها و ایجاد یک روش تعامل بر انگیز با فالوور ها هر روز با سرعت زیاد تعداد زیادی فالوور جذب صفحه اینستاگرام شما خواهد کرد که هم ربات نیستند، هم واقعی هستند و هم اینکه به راحتی با خود فالوور بیشتری را برای پیج شما به همراه خواهند داشت.

    هزینه استفاده از ربات اینستاگرام بسیار مقرون به صرفه است و در صورتیکه ربات هوشمند و دقیق نوشته شده باشد هیچ نوع ریسک و خطری برای پیج به همراه ندارد. 

    حتی بسیاری از بزرگ ترین پیج های اینستاگرام که دست افراد مشهور هم هست برای انجام برخی از فعالیت ها و مدیریت پیج اینستاگرام خود از ربات هوشمند و همه کاره اینستاگرام هنوز هم استفاده می کنند.

    ربات اینستاگرام فالوجت

    شرکت فالوجت بهترین شرکت ارائه دهنده خدمات جذب فالوور و افزایش فالوور پیج اینستاگرام در ایران می باشد که با هدف بالاترین کسب رضایت مشتریان نوشته شده و نوعی ربات با سرور اختصاصی و بسیار قدرتمند با توان جذب بالای فالوور با امن ترین حالت می باشد. برای اطمینان می توانید تست سه روزه رایگان ما را داشته باشید.

     

    https://followjet.com/best-way-to-increase-instagram-follower/

    https://virgool.io/@hamyareinsta/10-innovative-ways-to-increase-the-instagram-follower-sy503qpcnccl

    ali
    پنجشنبه 8 آبان 1399 - 13:12
    بازدید : 428

    بازاریابی با ایمیل تبلیغات مؤثری می‌باشد که هدف اصلی آن ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان است. با یک هدف مشخص، بازاریابی با ایمیل می‌تواند به‌طور مؤثر تجارت شما را پشتیبانی کرده و آن  modire bartar را با مقدار کمی بودجه راه اندازی کند.

    همان‌طور که اهداف تجاری می‌تواند با توجه به صنعت‌کاری و مشتریان شما بسیار متفاوت باشد، ما قصد داریم لیستی از مهم‌ترین استراتژی‌های ایمیل مارکتینگ را برای شما بازگو کنیم. در این مقاله 20 روش برای اینکه چطور تعداد مشترک‌ها یا Subscribers را افزایش دهید و چطور آن‌ها را حفظ کنید و همچنین چطور یک فرآیند تجارت با ایمیل موفق و پایدار داشته باشید را به شما گوشزد خواهیم کرد.

     

    1. نیازهای مشتریان خود را شناسایی کنید.

    به این موضوع پی ببرید که چه چیزی می‌تواند برای مشتریان شما با ارزش باشد، سپس اقدام به تولید محتوای مورد علاقه کارابرن کنید.


    2. صفحه‌ ای برای عضویت در خبرنامه فراهم کنید.

    یک صفحه عضویت در خبرنامه باید دارای تمامی ویژگی‌های لازم برای درک بهتر کاربران و ترغیب آن‌ها برای عضویت باشد. 


    3. از آزمایش‌های مرسوم A/B Testing استفاده کنید.

    از این آزمایش می‌توان برای فهمیدن اینکه کدام استاندارد ها برای اعضای لیست شما عملکرد بهتری داشته است استفاده کرد. استفاده از استایل های مختلف رنگ‌های مختلف و فونت‌های مختلف به شما این امکان را خواهد داد تا بازدیدکنندگان سایت خود را محک زده و متوجه شوید آن‌ها به چه فرم ثبت نامی علاقه نشان داده و آن را به دیگر فرم‌ها (ازلحاظ ظاهری) ترجیح می‌دهند.

    ایمیل مارکتینگ


    4. عضویت های قابل‌ مشاهده یا دردسترس.

    برای عضویت کاربران در خبرنامه، می‌بایست که فرم ثبت نام مربوط به اعضای لیست خبرنامه را درجایی مناسب و حتی بالاتر از خیلی بخش‌های دیگر قرار دهید. با این کار فرم مربوطه بیشتر در دید کاربران می‌باشد و درنتیجه احتمال عضویت آن‌ها بیشتر می‌شود.

     

    5. از روند ثبت‌نام و عضویت آسان استفاده کنید.

    سعی کنید فرآیند ثبت‌نام و اشتراک کاربران را تا می‌توانید ساده و سریع انجام دهید چون معمولاً کاربران حتی از غیر حرفه‌ای‌ ها گرفته تا حرفه‌ای‌ ها، علاقه‌ای برای صرف وقت به کنجکاوی در رابطه با فرم های عضویت خبرنامه‌ها و موارد مشابه ندارند. اگر برایتان سؤال پیش می‌آید که چگونه فرآیند ثبت نام کاربران را آسان‌تر کنیم باید خیلی ساده جواب بدهیم که تا می‌توانید مقدار فیلدهای فرم ثبت‌ نام را کاهش داده و فقط فیلد های ضروری را نگه دارید.
    این نکته را فراموش نکنید که شاید روند دشوار یک ثبت‌ نام و عضویت باعث شود کسی که قصد ثبت‌ نام داشته را منصرف کند و شاید روند آسان این ثبت‌ نام و عضویت باعث شود کسی که حتی هیچ میلی به عضو شدن در این سیستم نداشته را ترغیب به عضویت نماید.

     


    6. یکپارچه‌سازی و ادغام رسانه‌های اجتماعی.

    فرم عضویت در خبرنامه را با رسانه‌های اجتماعی خودتان ادغام کرده و آن‌ها را یکپارچه‌ سازی کنید. شما می‌توانید یک فرم عضویت در صفحه هواداران فیس‌بوک خود ایجاد کرده و یا اینکه بازدیدهای کسب‌شده توسط رسانه‌های اجتماعی خود را به سمت صفحات حاوی فرم عضویت هدایت کنید. گفتنی است هردوی این روش‌ها بسیار کارآمد خواهند بود، اما نکته اساسی این فرآیندها به اهدافی که شما برای مشتریان ایجاد می کنید بستگی دارد.


    7. خبرنامه‌هایتان را منتشر کنید.

    ایدۀ بسیار خوب دیگری که می توانید انجام دهید منتشر کردن مطالب قبلی سایت است که از طریق خبرنامه ارسال کرده اید. به عنوان مثال دوره آموزشی یا مطالب سریالی و یا مطالب آموزنده یا اخبار مهم خبرنامه‌ های قبلی خود را در بلاگ و یا صفحات شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته تا کاربران را با موضوعات و نوع محتوایی که قرار است در خبرنامه شما دریافت کنند آشنا کنید.


    8. ارسال ایمیل های خبرنامه را متوقف نکنید.

    ایمیل مارکتینگ، یک ابزار برای توانمند کردن و نزدیک کردن شما به ایجاد رابطه‌های بلندمدت با مشتریانتان می‌باشد. پس اگر می‌خواهید مشتریانتان به شما اعتماد بیشتری پیدا کنند باید فعالیت‌های مستمر خود را به‌ صورت پایدار و پی‌ درپی انجام دهید.

    بیشتر بخوانید: 3 دلیل که مردم ایمیل های شما را نادیده می گیرند؟


    9. به کاربران در مورد اخبارسایت و آموزش های کاربردی ایمیل ارسال کنید.

    یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های کاربران در مورد عضو شدن در سیستم‌های خبرنامه و اشتراک‌ها این است که آن‌ها نگران پر شدن فضای ایمیلشان با پیام‌های زیاد و خسته‌کننده شما هستند. لذا بهتر است این مورد را برای آن‌ها شفاف‌سازی کنید و به آن‌ها بگوئید که قرار نیست هرروز ایمیل‌هایی برای آن‌ها ارسال شود و فقط نکات مهم و با ارزش در اولویت هستند. با این کار می‌توانید ثابت کنید که شما یک اسپمر نیستید.


    10. یک سیاست حفظ حریم خصوصی (Privacy Policy) داشته باشید.

    حریم خصوصی نه‌ تنها در دنیای واقعی، بلکه در دنیای مجازی نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تقریباً تمام مردم، امنیت حریم خصوصی خود را یکی از مهم‌ ترین اولویت‌هایشان قرار می‌دهند. پس این خیلی ساده است که شما باید کاری کنید تا کاربران در ایمیل های شما احساس امنیت کنند. برای این کار بهتر است وضعیت سیاست حفظ حریم خصوصی در فعالیت و اقدامات خود را برای کاربران روشن کنید. برای این هم اجازه دهید آن‌ها بدانند که چرا شما به اطلاعات آن‌ها نیاز دارید و چگونه از این اطلاعات استفاده می‌کنید؟

    بیشتر بخوانید: بازاریابی با ایمیل دقیقا به چه معناست؟

     

    ایمیل مارکتینگ


    11. به زمان‌بندی‌ها توجه کنید.

    فرم عضویت در خبرنامه را در زمان مناسب به نمایش بگذارید. زمانی که یک کاربر از تجربه‌ای که در وب‌سایت شما داشته است راضی باشد، بی‌تردید شانس خیلی بیشتری در عضو شدن آن کاربر در خبرنامه وجود دارد. به عنوان مثال: کاربری که در سایت شما یک مقاله یا یک ویدئو مفید و آموزنده مشاهده کرده باشد، زمانی که با فرم عضویت در خبرنامه روبرو می شود احتمال عضویت بیشتری دارد.


    12. به قالب‌بندی ایمیل های خبرنامه‌ اهمیت دهید.

    ظاهر قالب ایمیل های شما یکی از بزرگ‌ ترین نکات اساسی در رابطه با آن‌هاست که شما باید روی آن تمرکز داشته باشید. از این بابت مطمئن شوید که این قالب‌ها نه‌ تنها جذاب بوده و از طراحی مناسبی برخوردارند، بلکه راحت و قابل‌ فهم هستند حتی قبل از این‌ که عکس‌های درون قالب باز شده باشند!


    13. در خبرنامه‌های خود از دکمه‌های اشتراک‌گذاری استفاده کنید.

    یکی دیگر از اقدامات مهم اضافه کردن دکمه‌های اشتراک‌گذاری در ایمیل ها می‌باشد. این دکمه‌ها باعث می‌شوند تا به خاطر نحوه آسان اشتراک‌گذاری با این روش، فرصت‌های بسیار بیشتر اشتراک‌گذاری مطلب شما ایجاد شود. دراین حالت اگر کاربری از محتوای مطلب شما لذت برده باشد و خواهان به اشتراک گذاشتن آن باشد می‌تواند این کار را درسریع‌ ترین حالت ممکن با کمک دکمه‌های اشتراک‌گذاری انجام دهد. اما اگر چنین دکمه‌هایی وجود نداشته باشند و حتی یک کاربر مایل به چنین کاری باشد، به خاطر دشوار بودن اشتراک‌گذاری به‌صورت دستی، احتمالاً منصرف خواهد شد.


    14. ویژگی Call to Action را به سایت خود اضافه کنید.

    از ویژگی Call to Action در وب‌سایت خود استفاده کنید. با استفاده از این قابلیت، یعنی اضافه کردن Call to Action به قسمت فوتر هر صفحه از سایت خود می‌توانید کاربرانتان را تشویق کنید تا آن مطلب را به اشتراک بگذارند. منظور از Call to Action دعوت کاربران به انجام کاری خاص می باشد، به عنوان مثال "ایمیل خود را در کادر پایین وارد کنید تا کتاب الکترونیکی رایگان 100 نکته مهم در سئو را برای شما ارسال کنیم" این یک Call to Action یا دعوت به اقدام می باشد. شما با استفاده از Call to Action ها می توانید نرخ تبدیل بازدیدکنندگان به اعضای سایت را به میزان قابل توجهی افزایش دهید.


    15. موضوعات موردعلاقه کاربران را دسته‌ بندی کنید.

    سعی کنید از دسته‌های مختلف استفاده کنید و به کاربران امکان انتخاب موضوعات به‌ منظور دسترسی به محتوای مرتبط با درخواستشان بدهید. همچنین این دسته‌بندی را در بخش E-mail Campaigns یا همان فرآیندهای تجارتی ایمیل نیز به کار بگیرید. برای این کار می‌توانید از چندین لیست خبرنامه مختلف استفاده کنید.


    16. بر روی کیفیت محتوا تمرکز کنید.

    مطمئن شوید که همان محتوایی را ارائه می‌کنید که مرتبط با حوزه فعالیت شما و مورد علاقه ی کاربرانتان می باشد. به نظرات کاربران توجه کنید و بر اساس نیاز آنها مطالب اختصاصی تولید کنید و انتشار دهید، با انجام این کار قطعا برای کاربران تان ارزشمند تر و تاثیرگذار تر خواهید شد.
    نکتۀ مهم اینجاست که لازمه موفقیت در ایمیل مارکتینگ سعی و تلاش برای جذب هر چه بیشتر کاربر نیست، بلکه منوط به تلاش برای نگه داشتن و ایجاد یک ارتباط مؤثر با مشترکان فعلی می‌باشد.

    بیشتر بخوانید: 3 درس مهم که باید در تولید محتوا یاد بگیرید


    17. کتاب‌های الکترونیکی و کتاب‌های راهنما عرضه کنید.

    یکی از اقدامات مناسب برای افزایش نرخ تبدیل سایت و گرفتن ایمیل های بیشتر، پیشنهاد دریافت آدرس ایمیل‌ کاربران جهت ارسال لینک دانلود کتاب‌های الکترونیکی به ایمیل آنها می باشد. مردم همیشه از به دست آوردن اطلاعات حتی به‌ صورت جزئی رضایتمند خواهند شد، به‌ ویژه اگر این اطلاعات از یک سایت معتبر عرضه‌ شده باشد. پس احتمالاً دادن ایمیل در ازای دانلود این اطلاعات به‌ صورت رایگان برای کاربران معامله بسیار مناسبی خواهد بود.

    ایمیل مارکتینگ

    18. ایجاد رقابت کنید!

    اگر در سایت خود رقابتی برای حضور کاربران پیاده کنید، می‌توانید از طریق این روش به‌ راحتی به ایمیل‌های کاربران دست پیدا کنید. حتی با این کار می‌توانید بازدیدکننده‌های بیشتری جذب کنید. به عنوان مثال: برای کاربرانی که ایمیل خود را در بخش عضویت در خبرنامه سایت وارد می کنند و یا در سایت شما عضو می شوند، در همان لحظه اول یک سرویس ویژه یا کد تخفیف ارائه کنید. مثال دیگر در این زمینه برگزاری مسابقات معرفی کاربران جدید است که بسیار هم مورد استقبال قرار میگیرد. به کاربرانی که افراد بیشتری را با وب سایت شما آشنا کنند پاداش های فوق العاده بدهید. این مورد اکنون در شبکه اینستاگرام در ایران بسیار مرسوم شده است و در سایت نیز می تواند خیلی راحت اجرا شود.


    19. از عکس العمل کاربران استفاده کنید.

    اگر یکی از کاربران بعد از مدتی تصمیم گرفت تا خبرنامه شما را Unsubscribe (لغو اشتراک) کند یا به عبارتی از اشتراک در خبرنامه شما صرف‌نظر کرده باشد، سعی کنید هر جور که شده است علت این کار را جویا شوید تا متوجه شوید که اشکال کار شما در کجا بوده است.


    20. مشوق کاربران باشید.

    خیلی اوقات کاربران تنها با یک تشویق ساده، مجاب به انجام کارهایی می‌شوند. با تشویق کاربران به شکل و روش‌های مختلف می‌توانید جمع کثیری از این افراد را در سیستم خبرنامه خود عضو کنید.


    درنهایت، هیچ‌گاه فراموش نکنید که با کاربرانتان صادق باشید و در مقابل آن‌ها خلاقانه و با صبر برخورد کنید. رفتار و پشتیبانی‌های شما بی‌تردید یکی از نکاتی خواهد بود که باعث جذب کاربران به سمت شما می‌شود.

    ۱۰ نکته اثر گذار در ایمیل مارکتینگ

    سعید انوشه ۱۳۹۸-۰۳-۰۴ ایمیل مارکتینگ, مقالات ۲۱ نظرها بازدید : ۱,۳۵۰

     

    نکات مهم اثر گذار در ایمیل مارکتینگ کدام ها هستند؟ امروز می خواهیم پیرامون این سوال با شما همراه باشیم.
    امروزه ایمیل مارکتینگ یکی از ابزارهای مهم در حوزه کسب و کارهای اینترنتی مبدل شده است که استفاده از آن باعث پیشرفت هر چه سریعتر کسب و کار شما و هم چنین به افزایش فروش شما خواهد گردید.
    البته این نکته را در نظر بگیرید که ارسال ایمیل انبوه یا همان بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ پیامدهای منفی خواهد داشت اگر از آن درست استفاده نکنید.
    پس با ما همراه باشید تا نکات مهم در ایمیل مارکتینگ را بدانیم و این که با رعایت کردن آن ها به میزان تاثیر گذاری بیشتر و نتایج بهتری در کسب و کارتان خواهید رسید را مطالعه کنیم.
    قبل از اینکه وارد مبحث شویم پیشنهاد می کنم مقاله ی “ایمیل مارکتینگ چیست ؟” را حتما مطالعه فرمایید. تا آشنایی اولیه با آن داشته باشید.

     

    پیشنهاد ما : ایمیل مارکتینگ چیست ؟

     

    نکات مهم در ایمیل مارکتینگ

     

    ایمیل مارکتینگ چیست؟

    ایمیل مارکتینگ یک روش مستقیم بازاریابی است که در آن به واسطه ایمیل، اطلاعاتی درباره محصولات و خدمات خود به مخاطبانمان ارائه می‌دهیم. البته ایمیل‌ها معمولا اهدافی را دنبال می‎کنند که عبارتند از:

    • افزایش ارتباط موثر یک کسب‌وکار با مشتری‌های حال حاضر و قدیمی آنها؛ به این منظور که فروش تداوم پیدا کند و وفاداری ایجاد شود.
    • ارسال ایمیل برای افزایش کاربران جدید.
    • تبلیغ دیگر کمپانی‌های شریک و دیگر برندهای خود ما درکنار ارائه محتوایی مفید.

    نکات مهم در ایمیل مارکتینگ:

    1.  سیستم ایمیل مارکتینگ معتبری برای خود انتخاب کنید.
      مطمئنا برای ارسال ایمیل های انبوه بعد از اینکه ایمیل های کاربران را از طریق صفحه فرود یا خبرنامه یا ثبت نام و … بدست آوردید یک سیستم برای ارسال ایمیل های خود برای افراد نیاز خواهید داشت که با تحقیق هایی از این سیستم ها انجام خواهید داد باید طبق نیاز خود یکی از آنها را انتخاب کنید که البته خیلی از این سیستم ها نظیر میل چیمپ (MailChimp) و میلرلایت (MailerLite) و ای وبر (AWeber) و میل چی (MailChi) و … پلن های رایگان دارند که نیاز ابتدایی هر شروع کننده ای را تقریبا فراهم می کند.
    2. موضوع ایمیل باید جذاب باشد.
      کلمات و نکات کلیدی که در نظر دارید که می تواند خواننده را مجاب به خواندن ایمیل کند را باید به کار برید، که برای کسب و کارهای مختلف متفاوت است و هم چنین انتخاب موضوع یک مبحث خوبی است که باید دانش آن را کسب کنید. چون اولین هدف این است که ایمیل خوانده شود.
    3. استفاده کردن از عضویت آسان در ثبت نام
      برای گرفتن ایمیل افراد سعی کنید آن اطلاعات که برایتان مهم است را بگیرید مثلا اگر سن یا جنسیت یا شماره تلفن یا محل زندگی و … که برای خیلی ها از کسب و کارها مهم است برای شما مهم نباشد پس تا حد امکان مقدار فیلدهای فرم ثبت‌ نام را کاهش داده و فقط فیلد های ضروری را نگه دارید.
      نکته: یکی از آسان ترین نوع عضویت ثبت نام بوسیله اکانت گوگل است که در سیستم مدیریت وردپرس با یک افزونه فعال می شود. (که این نوع ثبت نام مزایای و معایب مخصوص خود را دارد.)
      نکات مهم در ایمیل مارکتینگ
    4. گذاشتن دکمه لغو اشتراک ایمیل
      یکی از آزار دهنده ترین موضوعات برای هر شخصی ایجاد مزاحمت است و یکی از مهم ترین موضوعات در ایمیل مارکتینگ انتقال ایمیل شما از صندوق ورودی کاربر به صندوق اسپم کاربر است که لطمه شدیدی به سیستم ایمیل مارکتینگ شما خواهد شد. با توجه به تجربه شخصی که برای یکی از دوستان این مشکل پیش آمده بود که لیست اعضای ۲۰ هزار نفری وی را شرکت میلیر لایت به خاطر نقض قوانین اسپمری بلوکه کرده بود. ( بگذریم که با نامه نگاری ها و گرفتن تعهد برگشت داده شد.)
      اگر کاربران اشتراک خود را لغو کردند، نگران نباشید. بنابراین از لغو اشتراک آنها ناراحت نباشد و خوشحال باشید که آنها پیام شما را به عنوان اسپم نشانه گذاری نکرده اند، بلکه محترمانه به شما اعلام کردند که به محتوایی که شما تولید می کنید نیازی ندارند.
      پس حتما دکمه لغو اشتراک در قسمت بالای صفحه و یا پایین صفحه گذاشته شود.
    5. به شبکه های اجتماعی خود لینک دهید.
      بهتر است که از لینک شبکه های اجتماعی خود و یا دکمه های اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی استفاده کنید.
      چون در طولانی مدت اگر لینک شبکه های اجتماعی خود را بگذارید میزان لیست یا همان کاربر شما در آن شبکه ها افزایش خواهد یافت و اگر دکمه اشتراک گذاری گذاشته باشید میزان اعتبار سایت و دیده شدن سایت شما بیشتر می شود.
    6. بهترین و بدترین زمان برای ارسال ایمیل
      یکی از نکات مهم در ایمیل مارکتینگ ارسال ایمیل در روز و ساعت مناسب است. که البته سیستم های ایمیل مارکتینگ کمپین های تستی دارند که با چند بار تست آنها نسبت به کسب و کار خود ساعت و روزهایی که بهترین نتیجه را می توانید بگیرید را بدست خواهید آورد. روز های مختلف هفته را برای فرستادن ایمیل ها امتحان نمایید.
      یک نکته جالب هم وجود دارد که از فرستادن ایمیل در روزهای پر تردد مثل روز شنبه خودداری فرمایید. چون احتمال خوانده نشدن ایمیل شما در میان پیام های ارسالی دیگران زیاد است.
      نکته: آمار جالبی که می خواندم البته برای خارج کشور، یکشنبه را بدترین روز و سه شنبه را بهترین روز برای ارسال ایمیل مارکتینگ نشان می داد.
      همچنین آمار نشان می‌دهد کاربران از ساعات ۷ الی ۱۰ شب به دنبال پیشنهاد های ایده‌ آل نظیر تخفیف‌ های بالا یا علایق شخصی هستند.
      نکات مهم در ایمیل مارکتینگ
    7. گذراندن دوره های تخصصی ایمیل مارکتینگ 
      بیشتر شرکت ها امروزه افراد متخصص ایمیل مارکتینگ را جذب می کنند تا این کار را به صورت تخصصی برایشان انجام دهند که دو نمونه خیلی خوب که می توان از  آنها یاد کرد دیجی کالا و بامیلو.
    8.  به کاربران در مورد اخبار سایت و آموزش های کاربردی ایمیل ارسال کنید.
      یکی از مزایای خوب ایمیل مارکتینگ این است که آن افرادی که به سایت شما سر زده اند را دوباره به سمت سایت خود می کشانید. که این کار هم ترافیک خوبی برای سایت شما سرازیر می کند و هم از لحاظ سئو می تواند برای آن مقاله یا مطلبی که ارسال کرده اید مفید باشد.
    9. از ارسال ایمیل های خشک و خیلی رسمی اجتناب کنید.
      تجربه نشان داده است که ایمیل های به زبان عامیانه و خاکی تر طرفدار بیشتری دارند و با کاربر بیشتر ارتباط برقرار می کنند.
      حدالامکان سعی کنید ایمیل طولانی نباشد و مانند فیلم ها ایمیل را طوری طراحی کنید و به آخر برسانید که کاربر را به ادامه مطلب وادار کند و کاربر روی لینک گذاشته شده ی شما کلیک کرده و ادامه موضوع شما را پیگیری کند.
    10. قبل از ارسال ایمیل حتما آن را تست کنید.
      این موضوع را خیلی جدی بگیرید و در ارسال ایمیل عجله نکنید. لینک های که داخل ایمیل گذاشته اید را بررسی کنید.
      حتما قبل از ارسال ایمیل انبوه خود به کاربران یک نسخه از آن ایمیل را برای خود ارسال کنید تا از صحیح بودن آن اطمینان حاصل کنید.
      قبل از ارسال ایمیل از سایت mail-tester.com جهت تست اسپم ایمیل استفاده کنید. این سایت به شما کمک می کند که ایمیلی را که می خواهید ارسال کنید چند درصد احتمال دارد به اسپم برود.
      نکته: رسپانسیو یا همان واکنش گرا بودن ایمیل خود را چک کنید. (البته با سیستم های پیشرفته ایمیلی امروز زیاد جای نگرانی نیست.)

     

    پیشهاد ما: دریافت ایمیل بازدیدکنندگان سایت با ۸ روش

     

    کلام اخر:

    برای کسب در آمد از اینترنت راه های مختلفی وجود دارد که امروز یکی از ابزار های مهم آن برای ایجاد فروش بهتر یعنی ایمیل مارکتنیگ را برای شما بیان کردیم. در مقاله های آینده روش های مختلف دیگر نیز بیان خواهد شد.
    با تشکر از اینکه با ما همراه بودید و اگر سوال خاصی راجب ایمیل مارکتینگ داشتید در قسمت نظرات پاسخگوی شما هستیم.

    https://modirebartar.com/

    https://modireweb.com/-20-ways-to-develop-successful-email-marketing

    https://rahamoz.com/important-tips-email-marketing/

    ali
    پنجشنبه 8 آبان 1399 - 13:08
    بازدید : 331

    بررسی چند جانبه معنای فریلنسینگ

    مزایا و معایب فریلنسینگ یا دورکاری به زبان ساده

       علی حلبی ساز  پیشرفت شغلی, مقالات, توسعه فردی, جستجوی شغلی

    مزایا ومعایب فریلنسری اگر شما هم به کسب درآمد از اینترنت علاقه‌مندید و به دنبال آن نیز رفته‌­اید احتمالا با واژه فریلنسینگ مواجه شده‌اید. در این مقاله سعی می­ کنیم شما را با مفهوم ” فریلنسینگ ” و ” فریلنسر ” آشنا کنیم.  سایت مدیر برتر همچنین به بررسی مزایا و معایب آن و نیز چگونگی کسب درآمد به عنوان یک فریلنسر خواهیم پرداخت.

    فریلنسینگ (FreeLancing) چیست

    به معنی آزاد کاری یا دورکاری است و اگر شما دارای مهارت و تخصصی هستید تقریبا می توانید به صورت فریلنسینگ فعالیت کنید. در این نوع از شغل یک فرد متخصص در زمینه ای خاص برای کار اعلام آمادگی می کند. کاری که به او سپرده می شود به صورت پروژه ای است و از طریق دورکاری صورت می گیرد. به کسی که به این صورت کار می کند فریلنسر گفته می شود.

    فریلنسر(FreeLancer) کیست

    فردی است که دارای شغلی آزاد و مستقل است که به صورت پروژه ای، روزانه یا ساعتی کار می کند و در ازای مبلغی مشخص، خدماتی را که در آن تبحر دارد به مشتریان ارائه می دهد. او در حقیقت خویش فرما و رئیس خود است و منوی خدمات، قیمت ها و بازار هدفش را هم خودش مشخص می کند.

    یک فریلنسر خدماتش را معمولا به طورهمزمان به چند مشتری ارائه می دهد. دلیل انتخاب نام فریلنسر برای این افراد اینست که آنها تا حد زیادی به صورت آزادانه (Free) کار می کنند.

    ♦ یک بالکن خوشمزه با دستپخت خاور خانم

    اشتغال فریلنسری معمولا شامل کارهایی نظیر نویسندگی، ویراستاری، مترجمی، طراحی گرافیک، طراحی وب، برنامه نویسی، تولید محتوا، حسابداری، بازاریابی دیجیتالی، انیمیشن سازی، عکاسی و هزاران حرفه دیگر می شود.

    ده شغل برتر فریلنسرها

     طبق آمار ده شغل برتری که فریلنسرها انتخاب می کنند عبارتند از:

    • نویسندگی و تولید محتوا …… ۱۸%
    • مترجمی …………………………. ۱۴%
    • تولید محتوا و آگهی های تبلیغاتی .. ۱۲%
    • طراحی ………………………….. ۱۱%
    • توسعه دهنده وب ……………. ۷%
    • ویراستاری …………………….. ۶%
    • کارشناسی فروش (بازاریاب)……. ۴%
    • مشاوره کسب و کار ………… ۴%
    • توسعه دهندۀ نرم افزار ……. ۳%
    • دستیار مجازی ……………….. ۲%

    یک فریلنسر می تواند ساعت کاری­‌اش را خودش مشخص کند و به صورت نیمه‌وقت یا تمام‌وقت روی پروژه­‌هایی که انتخاب می کند کار کند. در واقع نوع کار کردن آنها نسبت به نیروهایی که به استخدام شرکت‌ها در می‌آیند متفاوت است. حتی در بسیاری از موارد، فریلنسرها درآمد بیشتری کسب می کنند.

    مزایا و معایب فریلنسینگ یا دورکاری به زبان ساده 1

    طبق آمار سال ۲۰۱۶ تقریبا ۵۵ میلیون آمریکایی به صورت فریلنسینگ کار می کنند. بعضی از آنها فریلنسینگ را به صورت تمام‌وقت انجام می ­دهند و بعضی در کنار کار فعلی خود و در وقت‌های آزاد.

    ♦ فریلنسینگ چگونه باعث کسب درآمد بیشتر می شود؟

    اصول و قاعده کار فریلنسری می­ تواند متفاوت باشد. بسیاری از فریلنسرها برای مجموعه مشخصی از مشتریان در مدت زمان طولانی کار می­‌کنند. به عنوان مثال یک نویسنده فریلنس ممکن است مشتری‌ای داشته باشد که به طور مداوم به دو مقاله در هفته برای سایتش نیاز دارد. نوع دیگر فریلنسرها در بازه‌های کوتاه مدت و معمولا روی یک پروژه خاص با مشتریان­ همکاری می­ کنند. 

    ویژگی هایی یک فریلنسر موفق

    ۱. اگر می خواهید یک فریلنسر موفق باشید ابتدا از خودتان بپرسید در چه چیزی خوب هستید و چه کاری را بهتر از دیگران انجام می دهید. برای شروع می توانید به آسانی در یک سایت فریلنسری ثبت نام کرده و در پروفایل خود رزومه ای بسازید که معرفی کننده شما، مهارت ها و خدماتی باشد که ارائه می دهید. همچنین می توانید تعدادی از بهترین نمونه کارهای خود را در آنجا به نمایش بگذارید. سپس منتظر باشید تا اولین مشتری خود را پیدا کنید و خدمات تان را به او ارائه دهید.

    ۲. از نام خود استفاده کنید یا برای خود برندی ایجاد کنید و هر روز اعتبار بیشتری برای آن کسب کنید. عکس پروفایل مناسب و ترجیحا عکس خودتان می تواند تاثیر چشمگیری در افزایش مشتریان شما داشته باشد.

    مزایا و معایب فریلنسینگ یا دورکاری به زبان ساده 2

    ۳. برای کار به عنوان فریلنسر باید پروژه هایی را پیشنهاد دهید و بپذیرید که مهارت و تخصص لازم برای انجام آن را داشته باشید. سعی کنید پیش از شروع از خواسته های کارفرما دقیقا مطلع و آن را درک نمایید و تمامی همت خود را به کار بندید تا بتوانید پروژه را با رضایت کارفرما به اتمام برسانید. این کار موجب حفظ مشتریان شما، افزایش آنها و درآمد بیشتر برای شما خواهد شد.

    ♦ ۱۰ راه حل شگفت انگیز برای حل چالش های کار در منزل

    ۴. یک فریلنسر خوب باید فردی متخصص و کارآمد باشد. او باید نکات مهم و اساسی در اصول تبلیغاتی در فضای مجازی را کاملاً بشناسد. فریلنسرها باید بسیار هوشمندانه عمل کنند. سرعت عمل یکی از ارکان اصلی شغلشان است. اطلاعات آنها در زمینه­‌ی تخصصی شان باید کاملاً به روز باشد.

           “خوش قول، متعهد و خوش برخورد باشید و به توافقات خود کاملا پایبند بمانید.”

     

    مزایای کسب درآمد از طریق فریلنسینگ:

    از مزایای فریلنسینگ می­ توان به انتخاب آن به عنوان شغل دوم اشاره کرد. کاهش رفت‌و­آمد، ترافیک و آلودگی، پروژه­ ای بودن و دلسوزی بیشتر برای انجام کار، تسریع انجام کار به دلیل پروژه ­ای بودن جهت دریافت سریع تر دستمزد و… سایر مزایای ارزشمند این نوع اشتغال عبارتند از:

    • مدیـر و رئیـس خود و کاملا مستقـل خواهیـد بود.
    • نگران اخراج شدن و در نتیجه بیکاری نخواهید بود.
    • محدودیتی در زمان و مکان کار کردن نخواهیـد داشت.
    • نسبت به یک شغل ثابت، وقت آزاد بیشتری خواهید داشت.
    • بین سفارشات کاری و کارفرمایان مختلف حـق انتخـاب دارید.
    • در حرفه ای که در آن تخصـص و علاقه دارید مشـغول می­ شوید.
    • آزادی و انعطاف پذیـری بیشتری در برنامه­ ریزی­ ها خواهیـد داشت.
    • نسبت به زمانی که به­ طور تمام وقت کار می­ کردید خوشحال­ تر خواهید بود.
    • نیازی به اجاره مکان برای کار ندارید و در خانه هم می­ توانید کارتان را انجام دهید.
    • درآمدتان حد­ و ­مرز ندارد و می‌توانید با انجام پروژه‌های بیشتر درآمد بیشتری کسب کنید.
    • بهترین راه اجرای کاری که مشتـری از شما خواسته را خودتان تشخیــص می دهید، نه دیگری.
    • نیاز به فریلنسرهای حرفه ای، در­حال رشد است. تعداد کسب و­ کارهایی که بجای استخدام کارمنـد یک تیم از فریلنسرها را در اختیار می ­گیرند رو به افزایش است. 
    • و…

    ♦آنچه از مفهوم استعداد نمی‌دانیم

    چالش ­های کسب درآمد از طریق فریلنسینگ

    ۱. به عنوان یک فریلنسر همکار نخواهید داشت و همه کارها از جمله بازاریابی و فروش، ارتباط با مشتری، انجام پروژه، حسابداری و… را بایستی خودتان باید انجام دهید.

    ۲. اگر به هر دلیلی پروژه‌ها را درسـت و به موقع انجام ندهید، مشتریان دیگر با شما کار نخواهند کرد.

    ۳. همیشه بایستی برای زمان ­های کسادی بازار برنامه داشته باشید. همینطور آمادگی لازم را برای زمان­ هایی که کار زیاد است داشته باشید تا بتوانید پروژه­ ها را به موقع تحویل دهید.

    ۴. تا زمانی می توانید کسب درآمد کنید که توانایی اجرای با کیفیت پروژه ها را داشته باشید. در فریلنسری خبری از حقوق بازنشستگی نیست، مگر این که خودتان را بطور مستقل بیمه کنید.

    ۵. گاهی پیدا کردن مشتری و دریافت سفارش کاری زمان­بر است. باید صبر و حوصله کافی داشته باشید و با سابقه و حُسن انجام کاری خوبی که از خود نشان می دهید، روز به روز به مشتری های خود بیافزایید.
    مزایا و معایب فریلنسینگ یا دورکاری به زبان ساده 3

    ۶. احتمال اینکه کار و زندگی تان با هم تداخل پیدا کنند وجود دارد. مدیریت سفارش ها و ایجاد تعادل میان کار و زندگی موضوعی است که باید مد­نظر داشته باشید. عدم مدیریت صحیح ممکن است کل کار را مختل سازد.

    ۷. در شروع کار، پرداختی ­ها ممکن است اندک باشند. خیلی ها انتظار دارند به فریلنسرهای تازه‌کار مبلغ کمتری بپردازند. شاید در ابتدا لازم باشد کمی قیمت هایتان را بشکنید، اما به تدریج و با به روز کردن مهارت­ هایتان قادر خواهید بود مشتریانی بیابید که حاضرند بهای کار با کیفیت را بپردازند.

    ۸. گاهی باید با فریلنسرهایی رقابت کنید که برای گرفتن پروژه حاضرند قیمت­ های بسیار پایین پیشنهاد دهند.

    ۹. مدیریت مشتریان و پروژه های مختلف می تواند چالش برانگیز باشد. بعضی از افراد دوست دارند هم زمان روی چندین پروژه کار کنند؛ در حالی که ممکن است برای بعضی ها تمرکز روی تحویل چندین پروژه دشوار باشد و قادر نباشند به کارشان سرعت دهند تا همه سفارش ها را به موقع و با کیفیت تحویل دهند. با مدیریت درست زمان می توان این چالش را نیز حل کرد.

    ♦بهترین شغل‌های دانشجویی پاره‌وقت

    مزایای استفاده از سایت­ های فریلنسینگ برای کارفرمایان

    ۱. استفاده از سایت‌های پر بازدید فریلنسری به کارفرما اجازه می­ دهد بین صدها فریلنسر با مهارت­ ها و دستمزدهای مختلف، بهترین گزینه را با توجه به ملاک­ ها و بودجه‌ خود انتخاب نماید.

    ۲. به دلیل وجود رقابت زیاد بین فریلنسرها برای انجام پروژه ها، امکان اجرای پروژه با هزینه کمتر برای کارفرماها وجود دارد.

    ۳. در این سیستم کارفرما مجبور نیست که کارمندان زیادی داشته باشد و حقوق ماهیانه ثابت به آنان پرداخت کند تا اگر روزی در قسمتی از کارش مشکلی پیش آمد آن کارمندان بتوانند مشکل را حل کنند. بلکه می تواند هر زمان که نیاز داشت، به صورت پروژه ای با فرد یا گروهی از متخصصین تماس بگیرد و فقط برای انجام همان پروژه به آن ها دستمزد پرداخت کند.

    ۴. کارفرما می­ تواند با استفاده از برونسپاری پروژه ها، وقت و انرژی خود را بر روی مسائل مهم تر در کسب و کارش متمرکز کند و بخش­ های کوچک و فرعی را به فریلنسرهای متخصص بسپارد.

    مزایا و معایب فریلنسینگ یا دورکاری به زبان ساده 4

    پس اگر می­ خواهید به عنوان یک فریلنسر فعالیت کنید حتما در سایت ­های فریلنسینگ معتبر که رابطی بین فریلنسر و کارفرما هستند عضو شوید. هرچه تعداد سایت­ های فریلنسینگی که در آن عضویت دارید بیشتر باشد، تعداد پیشنهادهایی که دریافت می­ کنید نیز­ افزایش می ­یابد؛ به­ خصوص سایت­ هایی که تعرفه پایین تر و ارسال پروژه و پیشنهاد رایگان دارند. چرا که می توانید انتخاب های بهتر و با کیفیت تری داشته باشید.

    اگر در ابتدای یافتن شغل هستید، با کمک «سیستم هوشمند راهنمای مسیر شغلی» همکارجو ، مسیر شغلی‌تان را آگاهانه و با شناخت بازارکار ایران طراحی و برنامه ریزی کنید.

     

     0 355
     به اشتراک گذاری

    فریلنسر کیست؟

    فریلنسر فردی است که به صورت آزاد و دورکاری، حرفه ای را دنبال می کند. امروزه مشاغل بسیاری مانند عکاسی، نویسندگی، طراحی سایت، تامین محتوی، مدیریت صفحات اجتماعی و یا حتی دیجیتال مارکتینگ، فروش و بسیاری از مشاغل اینچنینی در حوزه فریلنسرینگ جای دارند. فریلنسری در دنیای دیجیتالی امروز، یکی از پر رونق ترین کسب و کارها به شمار می رود.

     

    فریلنسری برای چه کسانی خوب است؟

    کار فریلنسری یا آزادکاری برای همه افراد شغل مناسبی به شمار نمی رود. فریلنسینگ یا کار کردن برای مشتریان خاص در پروژه های خاص، با خود مشکلات و مزیت هایی را به همراه دارد. گاهی افراد تا قبل از آنکه به طور جدی وارد این حوزه کاری شوند، خود نیز از این موضوع آگاهی ندارند که فریلنسری می تواند شغل مناسبی برای ایشان باشد. اما افراد دیگری نیز هستند که تنها تا با فکر کردن در مورد سبک زندگی فریلنسرها، به این درک می رسند که این شیوه زندگی مناسب آنها نیست.

    اگر شما نیز به فکر آن هستید که یک فریلنسر شوید، حتما قبل از تصمیم گیری مطمئن شوید که درباره تمامی مزایا و معایب این سبک از زندگی فکر کرده اید. 

     

    مزایای فریلنسری

    شغل فریلنسری شامل مزایای بیشماری می گردد. یکی از بزرگترین مزیت های این شغل آن است که می توانید در خانه به امور حرفه ای خود رسیدگی نمایید. در این حالت شما دیگر نیازی به انجام بسیاری از کارهای اضافه ای همچون پوشیدن لباس های رسمی، صرف زمان و هزینه رفت و آمد به محل کار، حضور در دفتر کار و محیط خشک اداری و یا حتی گپ های بیهوده با همکاران، که یک فرد شاغل در یک مکان رسمی انجام می دهد را نخواهید داشت.

    یکی‌ دیگر از مزایای برجسته این سبک از کار آن است که شما خود رئیس خودتان خواهید بود. در این فضا دیگر ملزم به اجرای پروژه هایی که دوست ندارید نیستید. فریلنسرها مجبور به کار با هم تیمی هایی که دوست‌شان ندارند نبوده و دیگر نگران آن نیستند که چه کسی مدام آنها را زیر نظر خواهد داشت. همچنین فریلنسری به شما این اجازه را می دهد تا از مهارت های مختلف خود در پروژه های متنوعی بهره بگیرید. این روش می تواند فانتزی افرادی باشد که قدرت رهبری وظایف و موضوعات کاری خود را دارند و بهترین نتیجه کاری را زمانی بدست می آورند که موارد مختلفی را همزمان برای خود حفظ نموده اند.

    افرادی که به راحتی می توانند تحت فشار کاری از پس وظایف خود بر آیند و آنها را مدیریت کنند ممکن است شغل فریلنسری را یک‌ ایده عالی برای انجام تمام مسئولیت های هر پروژه بیابند. روحیه ای که در افراد بزدل و تنبل وجود ندارد! 

     

     

    اگه دوست داری اطلاعاتی در مورد دورکاری و چالش هایی که درآن وجود داره رو مطالعه کنید مقاله زیر را دنبال کنید.

     

    مشکلات و معایب فریلنسرینگ

    فریلنسرینگ هم مانند دیگر مشاغل معایب و نقاط ضعف مختص خود را به همراه دارد. یکی از معایب بزرگ این کار، محیط بسیار بسته و ایزوله آن بشمار می رود. وقتی شما تنها در خانه مشغول به کار هستید، ممکن است ساعت ها و یا حتی روزهای متوالی تا پایان پروژه تنها بمانید. در این شغل اغلب ارتباط فریلنسر با محیط اطراف خود ممکن است تنها از طریق ایمیل، فکس و تلفن صورت پذیرد. در نتیجه یک فریلنسر می بایست هر چند وقت یکبار برای ترک خانه و ملاقات مردم در شهر برنامه ریزی داشته باشد.

    از نگاه دیگر می توان مزیت رئیس خود بودن را عیب این شغل نیز دانست. فریلنسرینگ می تواند برای برخی از افراد مانند کابوس تلقی شود. این کابوس برای افرادی است که در مسئله زمانبندی و دنبال کردن پروژه ها ضعیف هستند، و یا در بحث دریافتی ها و پرداختی ها و اجرای بندهای قرارداد مشکل دارند. همچنین از ملزومات شغل فریلنسر ها، نیاز بدون اجتناب این کار به کاغذ بازی، آشنایی به امور قراردادها، امور مالی، مکاتبات با مشتریان و پشتیبانی بازار است. اموری که تماماً می بایست به طور کامل توسط  شخص فریلنسر پیگیری و اجرا شوند. افرادی که ذاتا با چنین سازماندهی هایی مشکل دارند، در زمان آماده سازی اسناد مشتریان و یا نوشتن دفاتر مالیاتی با چالش مواجه خواهند شد.

     

    بخش مالی در فریلنسرینگ

    در نهایت، کار فریلنسر اغلب به عنوان یک حرفه پر از فراز و نشیب مالی تعریف می گردد. این امر می تواند پیش بینی سود هفتگی، ماهانه و به ویژه سالانه را برای فریلنسر دشوار کند. همچنین یک فریلنسر نمی تواند به راحتی پیش بینی کند که در واقع چه موقع پرداخت ها انجام می شود. این کار می‌ تواند به عنوان یک شغل پر استرس قلمداد گردد. به همین دلیل نیز می بایست به یاد داشته باشید که افرادی که با خطر کردن در کار میانه خوبی ندارند، هیچگاه نمی توانند از کار فریلنسینگ لذتی ببرند.

    شغل فریلنسر بودن نیز درست مانند دیگر مشاغل، مزایا و معایب زیادی را به همراه دارد. اگر شما نیز می خواهید بیشتر درباره زندگی واقعی فریلنسر ها بیاموزید، تنها کافی است با یکی از این افراد در پیرامون خود ارتباط برقرار نمایید و از نزدیک ببینید که آیا می توانید مانند او بیاندیشید و یا حتی برای یک روز همراه با او زندگی کنید. در اکثر موارد آموختن از افرادی که خود در میان این گود هستند، بهترین روش برای یادگیری و تصمیم گیری برای قرارگیری در آن جایگاه به حساب می آید.

     

     

     

    http://hamkarjoo.com/blog/checking-the-freelance-meaning/

    https://apieco.ir/blog/%D9%85%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%A7-%D9%88%E2%80%8C-%D9%85%D8%B9%D8%A7%DB%8C%D8%A8-%D9%81%D8%B1%DB%8C%D9%84%D9%86%D8%B3%D8%B1%DB%8C/

    https://modirebartar.com/

    ali
    دوشنبه 5 آبان 1399 - 11:11
    بازدید : 455
     mobile marketing, mobile marketing چیست؟ مدیر برتر , بازاریابی موبایل, بازاریابی موبایل چیست؟, تبلیغات موبایل, تبلیغات موبایل چیست؟, موبایل مارکتینگ, موبایل مارکتینگ چیست؟ حمید ربیعی

    قبل از شروع مقاله پشینهاد می کنم مقالات ما را در زمینه بازاریابی و تبلیغات و مقالات فروش را حتما بخوانید.

    فهرست محتوا

    موبایل مارکتینگ (بازاریابی موبایل) چیست و چرا بسیار مهم است؟

    با توجه به رشد روز افزون جایگاه موبایل در زندگی روزمره انسان ها، می توان به جرات گفت، موبایل آینده بازاریابی است، اما آیا واقعاً عصر موبایل در حال حاضر وجود دارد؟ اگر نوعی از استراتژی موبایل مارکتینگ را پیاده سازی نکرده اید، قطعاً از سایرین عقب تر هستید!

    موبایل مارکتینگ ( + Mobile marketing ) هنر بازاریابی کسب و کار شما برای ظاهر شدن بر روی دستگاه های موبایل کاربران است. به عبارت بهتر، موبایل مارکتینگ اطلاعات خصوصی سازی شده، حساس به زمان و مکان را بر روی تلفن هوشمند مشتریان فعلی یا بالقوه ارائه می دهد تا آنها بتوانند حتی اگر بسیار مشغول هستند، آنچه دقیقاً احتیاج دارند را در زمانی مناسب تهیه کنند.

    همانطور که در جدول زیر مشاهده می کنید، امروزه بیشتر کاربران زمان بسیار زیادی برای تعامل با موبایل ها نسبت به گذشته اختصاص می دهند. انتظار می رود این روند در آینده حتی بیشتر شود، پس آماده باشید!

    آیا تمایل دارید بصورت رایگان از نرم افزار CRM استفاده نمایید؟دموی نرم افزار CRM را مشاهده نمایید

    موبایل مارکتینگ چگونه کار می کند؟

    موبایل مارکتینگ شامل تبلیغاتی است که بر روی تلفن های هوشمند، تبلت ها یا سایر دستگاه های همراه نمایش داده می شوند. فرمت، سفارشی سازی و سبک تبلیغات موبایل مارکتینگ می تواند بر اساس پلت فرم های شبکه های اجتماعی، وب سایت ها و اپلیکیشن های موبایل متفاوت باشد.

    چرا کسب و کار شما به یک استراتژی موبایل مارکتینگ احتیاج دارد؟

    کسب و کار شما به همان اندازه که به کامپیوتر و اینترنت پر سرعت احتیاج دارد به یک استراتژی موبایل مارکتینگ نیز احتیاج دارد. با راه رفتن در سطح شهر جمعیت زیادی را مشاهده می کنید که غرق در صفحات تلفن هوشمند خود هستند. بر طبق گزارش های اخیر، ۴۰ درصد کاربران برای استفاده از اینترنت، دستگاه تلفن همراه خود را انتخاب می کنند، پس فرضیه ” افزایش موبایل تنها به عنوان یک دستگاه تک وجهی” رد می شود.

    موبایل مارکتینگ

    برخی از آمارهای جالب موبایل مارکتینگ (بازاریابی موبایل) به شرح زیر است:

    • ۸۰ درصد زمان استفاده از دستگاه موبایل صرف استفاده از اپلیکیشن ها می شود که در این میان اپلیکیشن های بازی بیشترین درصد زمان استفاده را دارند.
    • ۷۰ درصد مردم صفحات وب را در تبلت ها و تلفن های هوشمند خود باز می کنند
    • نرخ تبدیل خرده فروشان در تبلت ها ۲ درصد، در تلفن های هوشمند تا ۷ درصد افزایش می یابد، اما نرخ های تبدیل کامپیوترهای شخصی سنتی همچنان در بالاترین سطح خود یعنی ۳/۳ درصد می باشد.

    موبایل هر روز نقش پر رنگ تری پیدا می کند و اگر پیش بینی ها درست باشند، به زودی استفاده از دسکتاپ را تحت الشعاع قرار می دهد. اگر شما تاکنون استراتژی بازاریابی موبایلی تدارک ندیده اید، اکنون زمان آن فرا رسیده است که این کار را شروع کنید.

    انواع استراتژی های موبایل مارکتینگ

    استراتژی های مویابل مارکتینگ متنوعی وجود دارند. مدلی که به بهترین شکل برای کسب و کار شما کار کند به صنعت، مخاطبان نهایی و بودجه شما بستگی دارد.

    بازاریابی مبتنی بر اپلیکیشن

    این نوع از تبلیغات موبایل شامل اپلیکیشن های موبایل می باشد. در حالی که ۸۰ درصد زمان استفاده از موبایل صرف اپلیکیشن ها می شود، لازم نیست خودتان اپلیکیشنی ایجاد کرده و از آن بهره ببرید. خدماتی مانند  Google AdMob به تبلیغ کنندگان کمک می کند تا تبلیغات موبایلی ایجاد کنند که در اپلیکیشن های موبایل سوم شخص نمایش داده می شوند.

    موبایل مارکتینگ در بازی ها

    این روش به تبلیغات موبایلی اشاره می کند که در بازی های موبایل نمایش داده می شوند. تبلیغات در بازی می تواند به عنوان پاپ آپ های بنر، تبلیغات تصویری تمام صفحه یا حتی تبلیغات ویدئویی که بین صفحات بارگذاری نمایش داده می شوند، باشند.

    کدهای QR

    کدهای QR توسط کاربران اسکن می شوند، سپس به صفحه وب خاصی که کد QR به آن ضمیمه شده است می روند. کدهای QR اغلب همراه با موبایل گیمیفیکیشن بوده و عنصری از رمز و راز برای آنها دارند، زیرا کاربرانی که آنها را اسکن می کنند، همیشه دقیقاً نمی دانند که با چه موانعی مواجه می باشند.

    بازاریابی مبتنی بر موقعیت

    تبلیغات موبایل مبتنی بر موقعیت، تبلیغاتی هستند که بر اساس موقعیت مکانی کاربر نسبت به یک حیطه یا کسب و کار خاص نمایش داده می شوند. به عنوان مثال، برخی از آگهی دهندگان تنها می خواهند کاربرانی که در شعاع ۱ کیلومتری کسب و کار آنها هستند، تبلیغات موبایل آنها را مشاهده نمایند.

    تبلیغات جستجوی موبایل

    این نوع شامل تبلیغات جستجوی گوگل ساخته شده برای موبایل است، و اغلب دارای افزونه های بیشتری مانند کلیک برای تماس یا نقشه ها هستنند.

    تبلیغات تصویری موبایل

    تبلیغات تصویری برای نمایش بر روی دستگاه های تلفن همراه طراحی شده اند.

    سامانه پیام کوتاه

    بازاریابی پیام کوتاه شامل به دست آوردن شماره تلفن و ارسال متن مورد نظر به آنها می باشد. البته این مورد به نوعی منسوخ شده است.

    پژوهشی درباره توسعه موبایل مارکتینگ

    mobile-marketing-strategies

    از وقتی موبایل مارکتینگ اومد خیلی از کارها راحت تر شد به خصوص زمانی که گوشی های هوشمند وارد این رقابت ها شدن و جای گوشی های معمولی مثل نوکیا را کاملا گرفتند امروز میخوایم نتیجه یک تحقیق و پژوهش مهم را در این زمینه به شما بدهیم اگه از علاقه مندان به این موضوع هستید پس کافی هستش در ادامه ما را با این مطلب همراهی بفرمایید.

    از مزایای مهم موبایل مارکتینگ این است، که موجب شده، بتوان با مشتری ها و کاربران در زمان و مکان واقعی، وارد تعامل شد.

    زمانی که یک بازاریاب از تبلیغات در زمان واقعی استفاده می کند، می تواند به طور موثر تری، مخاطب را به تعامل وا دارد، و از او یک مشتری بسازد . زمانی که یک مشتری با رضایت کامل خرید خود را نهایی کند، فرصتی دیگر برای بازاریابان در عرصه ی بازاریابی سیار بوجود می آید که می تواند، با ادامه ی تعامل با وی، او را به کسب و کار خود وفادار کند. با این حال هنوز چالش هایی پیش روی بازاریابان وجود دارد که از جمله آن ها می توان به نحوه ی تجزیه و تحلیل بازاریابی موبایلی و البته نحوه ی تبدیل افراد جذب شده به مشتری اشاره داشت. در این مقاله می خواهیم به بررسی استراتژی، و توسعه موبایل مارکتینگ و بازاریابی سیار بپردازیم.
    مقدمه

    با توجه به اینکه، گوشی های هوشمند ماهیتی شخصی دارند و از نظر تکنولوژی، از پیچیدگی هایی برخوردارند، به سرعت در سراسر دنیا نفوذ پیدا کرده اند. به یمن امکان استفاده از اینترنت در این گوشی های هوشمند، امروزه می توان طیف متفاوتی از کارها را با گوشی های هوشمند انجام داد که از جمله آن ها می توان به وبگردی، ارسال و دریافت پیام های SMS و MMS ، بانکداری، پرداخت آنلاین، بازی، مدیریت ایمیل، چت، پیش بینی وضع هوا، GPS، و غیره اشاره داشت.

    با توسعه ی تجارت موبایلی، نیاز به نوعی بازاریابی بر پایه ی موبایل وجود دارد که هم اکنون موبایل مارکتینگ، با امکانات ویژه ای که دارد، به عنوان بهترین راه حل برای این شاخه از تجارت، محسوب می شود. از امتیازات، بازاریابی موبایلی سیار این است که می توان از طریق اینترنت و تلفن همراه به مشتری ها دسترسی داشت. با این امکان دسترسی می توان به راحتی، محتوای مناسب و هدفمند برای هر طیف از کاربران ایجاد کرد. هر چند تعداد دستگاه های موبایل بسیار زیادند و روز به روز نیز بر تعداد آن ها افزوده می شود، در عین حال رقابت بر سر جذب مشتری ها بسیار زیاد است. با توجه به حساسیت زمانی و مکانی که توسط دستگاه های موبایل برای بازاریابی سیار ایجاد شده است، تغییرات شگرفی در الگوی کسب و کار ایجاد شده است.

    به هر حال موبایل مارکتینگ سنین اولیه ی خود را سپری می کند و تحقیقات در مورد آن کماکان ادامه دارد. با وجود اهمیتی موبایل مارکتینگ دارد، هنوز دستورالعمل واحد و جامعی وجود ندارد که بتواند به بازاریابان در امر بازاریابی سیار موبایلی و موبایل مارکتینگ کمک کند. در این مقاله می خواهیم به روند توسعه ی استراتژی های موبایل مارکتینگ به صورت جهانی بپردازیم. بدین منظور بازار چین را مورد ارزیابی قرار داده ایم تا بتوانیم از این طریق، دستورالعمل های جامعی برای توسعه تجارت موبایلی و موبایل مارکتینگ دست پیدا کنیم. همچنین با توسعه ی رویکردهای بکارگرفته شده در چین، به بهینه سازی موبایل مارکتینگ در آینده بپردازیم.

    روند توسعه موبایل مارکتینگ چگونه است

    طبق بررسی های BI Intelligence در سال ۲۰۱۳، حدود ۲۹ درصد از کاربران موبایل، اقدام به خرید از طریق گوشی های خود نموده اند. والمارت نیز با تخمینی نزدیک با واقعیت اعلام داشته است که بیش از ۴۰ درصد از بازدید های سایت فروشگاهی اش، در سامبر ۲۰۱۲، توسط کاربران از طریق موبایل صورت گرفته است. علاوه بر این بانک آمریکا نیز طی تخمینی اعلام داشته که در سال ۲۰۱۵ به میزان ۶۷٫۱ میلیارد دلار از تراکنش های ایجاد شده توسط کاربران موبایل در آمریکا و اروپا صورت گرفته است. همچنین طبق آخرین تحقیقاتی که توسط گروه گارتنر صورت گرفته است، میزان سرمایه گذاری ها، برای موبایل مارکتینگ در سال ۲۰۱۲، به میزان ۹٫۶ میلیارد دلار بوده است که طبق پیش بینی ها تا سال ۲۰۱۶ به میزان ۴۰۰ درصد رشد خواهد داشت.
    همچنین با توجه به میزان ۱۱٫۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری که در سال ۲۰۱۳ در این زمینه انجام شده است پیش بینی می شود، در سال ۲۰۱۶، به میزان ۲۴٫۵ میلیارد دلار، سرمایه گذاری در حوزه ی بازاریابی سیار و موبایل مارکتینگ صورت بگیرد. محققان تنها عامل، فرایند خاموش توسعه ی بازاریابی سیار را تا پیش از سال ۲۰۱۲، توسعه ی ضعیف گوشی های هوشمند دانسته اند. بدین صورت در سه سال اخیر که رشد و همه گیر شدن گوشی های هوشمند محسوس بوده است، بازاریابان به سمت بازاریابی سیار پیش رفته اند. آمار رشد و توسعه ی کاربران اینترنت گوشی های هوشمند طبق شواهد و پیش بینی ها به صورت زیر می باشد

    توسعه موبایل مارکتینگ با توجه به بازارا چین به چه صورت باید باشد

    استفاده از موبایل مارکتینگ همچنین استفاده از تجارت موبایلی، به یمن افزایش روز افزاون کاربران موبایلی علی الخصوص کاربران اینترنتی موبایلی روز به روز بیشتر می شود. کاربران با استفاده از اینترنت موبایل، در هر جا که باشند و در هر جا که امکان دسترسی به شبکه اینترنتی باشد، به جستجو و وب گردی می پردازند و چه بسا از این طریق به دنبال محصولات و مایحتاج خود نیز باشند.

     

    وضعیت عمومی اپلیکیشن های موبایل حال چگونه است

     

    اگر بخواهیم برای بررسی این موضوع تنها به سال ۲۰۱۲ بازگردیم و بازار موبایلی چین را مد نظر قرار دهیم، باید بگوییم که، تا انتهای سال ۲۰۱۲ تعداد کاربران موبایل در چین به ۵٫۶۴ میلیارد نفر رسیده اند. با توجه به نرخ رشد ۱۸٫۱% در دارندگان گوشی هوشمند هم اکنون تعداد دارندگان گوشی ، ۴٫۲ میلیارد نفر هستند. ارزش موبایل مارکتینگ در چین تا انتهای سال ۲۰۱۱ به میزان ۳۹٫۳۱ میلیارد یوان بوده است، که در آمد حاصل از سرمایه گذاری ها ۲۴٫۲ میلیارد یوان بوده است که این رقم نسبت به سال ۲۰۱۰ به میزان ۱۰۱٫۷ درصد رشد داشته است. با این آمارها می توان به این نتیجه رسید که در بازار چین، انتظار می رود در سال های متمادی، بتوان از پتانسیل موبایل مارکتینگ استفاده کرد.

    با توجه به تحقیقات iResearch، تا پایان سال ۲۰۱۲، ارزش بازاریابی موبایلی در چین بارشد ۹۶٫۴ درصد به میزان ۵۴۹۷۰۰۰۰۰۰۰ یوان رسیده است. دلیل این رشد افزایش پایانه های هوشمند و کاربران تلفن همراه بوده است! به همین خاطر است که صنعت تلفن همراه و بازاریابی سیار و موبایل مارکتینگ طی این سال ها رشد چشم گیری داشته است.

    همچنین طبق تحقیقات دیگری رشد فروش گوشی های هوشمند در چین بیش از سایر کشورها محسابه شده است.

    مقیاس بازار موبایل مارکتینگ در چین چگونه است

     

    طبق بررسی های iResearch، ارزش بازاریابی موبایلی در سال ۲۰۱۱ در چین به میزان ۲۴٫۲ میلون یوان رسید. که ۱۰۱٫۷ درصد رشد داشته است. ( نسبت به ۲۰۱۰ ) بنابراین پیش بینی می شود که تا انتهای ۲۰۱۵ به ۲۴۵ میلیون یوان برسد. به طور خلاصه از این تحقیقات می توان نتیجه گرفت که علت ، رشد و توسعه ارزش و بازار موبایل مارکتینگ به این خاطر است که دارندگان گوشی های هوشمند و کاربران اینرنتی گوشی هوشمند روز به روز در حال افزایش اند.

    استراتژی ها برای توسعه موبایل مارکتینگ که بهتره بدونید :

     

    توسعه سریع گوشی های هوشمند و افزایش کاربران آن موجب شده است که بازاریابی در تجارت نیز با تغییراتی روبرو شود. این بازار گسترده، فرصتی فراهم اورده است که بازاریابان بتوانند کتترل بیشتری بر نوع تبلیغاتی داشته باشند که برای کاربران مورد استفاده قرار می گیرند. بدین منظور برای توسعه هر چه بیشتر بهره مندی از موبایل مارکتینگ در چین، نهادهایی مورد اهمیت قرار گرفته اند که از جمله آن ها می توان به دولت، بازاریابان، اپراتورهای شبکه، ارائه دهندگان و … اشاره داشت. اگر به دقت نگاه کنیم این نهاد ها هر کدام دارای نگرانی هایی در این باره هستند.

     

    ایجاد اکوسیستم مطلوب برای استفاده از بازاریابی موبایلی را فراموش نکنید

     

    اولین نهادی که در زمینه ی توسعه بازاریابی موبایلی سیار مد نظر قرار می گیرد دولت چین است. در واقع، برای اینکه بتوان بازاریابی سیار را به طور اصولی و هدفمند پیش برد، نیاز به این است که از سوی دولت چین، قوانین، بسترها و امکاناتی فراهم شود که بتوان از این طریق، زمینه ی بازاریابی موبایلی را فراهم کرد. همچنین، بازاریابان نیاز به قوانین، راهنما و اصولی دارند که بتوانند به طور اصولی بر اساس آن، کارهای بازاریابی سیار خود را انجام دهند. علاوه بر بازاریابان، ارائه دهندگان، اپراتورها و دیگر نهاد های وابسته به موبایل مارکتینگ نیاز به زمینه های امن و سیاست های عالی، برای توسعه بازاریابی سیار دارند. در کنار تمام این موارد، وجود یک بازار رقابتی سالم نیز مورد نیاز است تا طی آن، بازاریابان بتوانند با کمترین دغدغه با هم رقابت کنند. همچنین در بازاریابی سیار موبایلی ، چالش های دیگری نیز وجود دارد که در ان مشتری ها مد نظر قرار می گیرند که از جمله این نگرانی ها می توان به حریم خصوصی کاربران، ایجاد انگیزه در کابران و.. اشاره کرد.

     

    تقویت فناوری چگونه خواهد بود

     

    برای اینکه بازاریابی موبایلی توسعه پیدا کند، باید در ابتدا، تکنولوژی موبایلی توسعه پیدا کند. با توجه به این، هسته های کلیدی در توسعه ی تکنولوژی موبایل، در واقع پایانه های نرم افزاری و سیستم عامل ها هستند که موجب ایجاد رقابت در صنعت موبایل شده اند. در عین حال می توان گفت که هر چند تعداد دستگاه های هوشمند افزایش یافته اند اما از این دو جنبه هنوز پیشرفت های چشم گیری رخ نداده است. از سویی، این فناوری ها در اختیار چند شرکت خارجی هستند بنابراین برای تقویت این گزینه ها لازم است که تحقیقات گسترده ای صورت بگیرد و با متحد شدن صنایع، در این وادی گام بلندی برداشته شود.

     

    تشخیص هسته ی رقابتی در کسب و کارها را پیدا کنید

     

    شرکت هایی که پا در عرصه ی بازاریابی موبایلی می نهند باید صلاحیت این کار را داشته باشند چرا که در صورتی که اقدامی اشتباه صورت گیرد، موجب می شود که نهاد مربوطه نتواند چنان که باید نتیجه بگیرد. در واقع هر نو آوری که در زمینه بازاریابی موبایلی صورت گیرد مدت زیادی عمر نخواهد داشت و سریعا جای خود را به نو آوری های جدیدی خواهد داد. بنابراین تنها چیزی که به عنوان شمشیر دو لبه در این وادی عمل می کند نوآوری است! در واقع در زمانی که دیگر رقبا در زنجیره ی صنعت، در حال رکود هستند این نو آوری است که می تواند یک کسب و کار را فعال نگه دارد. بیشترین قدرت در این وادی در دست نهادهایی است که سهمی از بازار دارند یا اینکه می توانند با نوآوری، همگام با تکنولوژی پیش بروند. زمانی که شرکتی سهمی از بازار را به خود اختصاص بدهد دارای این شانس است که بتوانید با قیمت های معقولانه تر، نو آوری، و… به هدف خود در فروش برسد.

     

    درک مدل های جدید بازاریابی موبایلی را بهتر درک کنید

     

    برای اینکه در بازاریابی موبایلی موفق شویم باید به این درک برسیم که موبایل مارکتینگ ، دارای دامنه ی وسیعی است و دارای المان های کاربردی زیادی است که از ترکیب آن ها می توان در بازاریابی به نتیجه درست رسید و استراتژی موفقی را ایجاد کرد. شرکت هایی که در زمینه ی بازاریابی موبایلی و موبایل مارکتینگ گام می نهند باید درک عمیقی از مدل ۴AIPI داشته باشند که شامل، شناسایی دقیق، گفتگوی بلادرنگ، تقاضاهای شخصی و ارتباط تعاملی می شود. تنها با استفاده از این روش ها می توان به طور کامل، وارد این عرصه شد، و نسبت به مشتریان شناخت پیدا و مشتریانی جدید را به کسب و کار خود جذب کرد و آنان را راضی نگه داشت. شرکت هایی که از طریق این استراتژی وارد کار می شوند می توانند مشتری های زیادی از طریق دیگر مشتریان کسب کنند.

    ایجاد مکانسیم عملکرد خودکار در بازاریابی سیار

    صرف نظر از اینکه صنایع چگونه موفق به دسترسی به داده ها و مدیریت آن می شوند، دو مسله برای آنان وجود دارد:

    یک : باید یک مکانیزم مشارکتی برای مصرف کنندگان وجود داشته باشد

    دو : درصورتی که مخاطبین نمی خواهند خود را در گیر بازاریابی شما کنند، بتوانند خود را از این دایره بیرون بکشند.

    در چنین مواردی، مشتری ها یا نسبت به پیام های تبلیغاتی عکس العمل مثبت نشان می دهند یا اینکه نسبت به دریافت پیام ها راغب نیستند، بنابراین به دنبال راهی برای رهایی پیام های ناخواسته می روند. برای مثال، آنان، ممکن است اپراتور خود را تغییر دهند و یا به هر طریقی که شده پیام های شما را بلاک کنند. همانطور که افراد می توانند برای جلوگیری از شلوغ شدن ایمیل ایمیل های ناخواسته را اسپم کنند، باید بتوانند پیام های دریافتی را هم خاموش کنند

     

    به حد اکثر رساندن ارزش بازار موبایل مارکتینگ را بیشتر چک کنید

     

    در پروسه ی بازاریابی موبایلی، این مشتری ها هستند که میزان کنترل بر بازاریابی سیار را در دست دارند . در واقع اگر مشتری ها و کاربران علاقه ای به دریافت تبلیعات و بازاریابی موبایلی نداشته باشند، این ابزار ارزش خود را در بازاریابی از دست خواهد داد.به حد اکثر رساندن متوسط ارزش بازاریابی سیار می تواند برای هر دو طبقه یعنی بازاریابان و هم برای مشتری ها نتیجه های مثبتی داشته باشد. همچنین در این وادی، با افزایش متوسط ارزش موبایل مارکتینگ این تبلیغ کنندگان هستند که به بیشترین سود از سوی بازارگانان، نهاد های مالی وحامل ها دست پیدا می کنند. از انجا که تجارت موبایلی هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرد و نتایج بکارگیری آن بر همه مشهود است، موجب تمایل نهاد های متفاوتی به شرکت در تجارت موبایلی و بازاریابی سیار شده است که هر کدام در واقع بخشی از این اکوسسیتم را فعال نگه داشته اند. از جمله این نهاد ها می توان به ارائه دهندگان خدمات تلفن، ارائه دهندگان سرویس مدیریت حساب و موجودی، صادرکنندگان کارت اعتباری، تولید کنندگان سخت افزار و نرم افزار، و حتی بزرگان کسب و کار و تجارت، اشاره داشت

     

    http://parsvt.com/%D9%85%D9%88%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D9%84-%D9%85%D8%A7%D8%B1%DA%A9%D8%AA%DB%8C%D9%86%DA%AF-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA/

    https://modirebartar.com/

    ali
    دوشنبه 5 آبان 1399 - 11:05
    بازدید : 432

    آمار سایت

    آنلاین :
    بازدید امروز :
    بازدید دیروز :
    بازدید هفته گذشته :
    بازدید ماه گذشته :
    بازدید سال گذشته :
    کل بازدید :
    تعداد کل مطالب : 18
    تعداد کل نظرات : 1

    خبرنامه